Fysik

Absorptionskoefficient for bly

25. februar 2010 af SørenJS (Slettet)

Hej.

Jeg leder efter en tabelværdi for absorptionskoefficienten for bly, men jeg har ikke været i stand til at finde noget ordentligt svar nogen steder.

Er der nogle der tilfældigvis har en databog liggende, hvor svaret står i?

På forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. februar 2010 af mathon

           I = Io·e-µx
           μPb = ln(2)/X½ = ln(2)/(6,9 mm) = 0,100456 mm-1
 


Svar #2
25. februar 2010 af SørenJS (Slettet)

Super. Tak for det!


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. januar 2011 af Titelbech (Slettet)

 Hvor er din tabelværdi for halveringstykkelsen på 6,9 mm fra?


Brugbart svar (1)

Svar #4
12. januar 2011 af Titelbech (Slettet)

 Er klar over at din opgave jo nok er færdig, men ville alligevel påpege at det mathon gjorde var at udregne koeffienten ved brug af en halveringstykkels for gammastråling for bly, denne satte han til 6,9. Dette tal ved du ikke hvor han får fra. Halveringstykkelsen er forskellig alt efter hvilken energi gammakvanterne har og da du ikke har angivet det kan du ikke få et korrekt svar. Men Mathon gav dig var vel en tilnærmelse.


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. december 2016 af mathon

For gammastråling gælder, at halveringstykkelsen i bly, er særdeles mindre end halveringstykkelsen i vand. Den nøjagtige værdi afhænger af gammastrålingens energi [1], altså hvor intens strålingen er. F.eks. har gamma-kilderne som benyttes i forbindelse med skolebrug en forholdsvis lille intensitet og derved en stor halveringstykkelse.

Som et eksempel kan man nævne, at halveringstykkelsen i bly for stråling fra Ba-137 (som primært består af fotoner med energien 0,662 MeV) er ca. 6,5 mm


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. maj kl. 21:10 af Sofus1415

Hvordan regner du halveringstykkelsen udfra at du ved 0.662MeV er intensiteten af gammastrålingen?

( Nu mangler jeg bare at vente 5 år på Mathon svare :) )


Skriv et svar til: Absorptionskoefficient for bly

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.