Matematik

Stamfunktioner

28. april 2011 af Klogere (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Hej alle!

Jeg har forsøgt på næsten alle måder... Kan I/du hjælpe mig med denne opgave:

En funktion f er bestemt ved, at f(x)=6-3x. Jeg skal bestemme en stamfunktion F til f, der har linjen med ligningen y=4 som tangent. Derefter skal jeg angive den stamfunktion G til f, hvis graf har linjen med ligningen y=3x+2 som tangent. 

Jeg håber I/du kan hjælpe, for det haster lidt

Tusind tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

Bestem først en stamfunktion til funktionen f(x) . Denne vil være et 2.-gradspolynomium, og den vil indeholde en arbitrær integrationskonstant k .

For at bestemme den stamfunktion F , der har linien y = 4 som tangent, bemærkes det, at linien y = 4 er vandret, og at det eneste sted, hvor grafen for et 2.-gradspolynomium har vandret tangent, er i toppunktet. Konstanten k afstemmes derfor, således at grafen for 2.-gradspolynomiet har toppunktsværdi 4 (funktionsværdien i toppunktet skal være 4).

For at bestemme den stamfunktion G, der har linien med ligningen y = 3x + 2 som tangent, skal vi finde den værdi x0 , hvor stamfunktionen har en tangent med hældningen 3, dvs. vi skal løse ligningen f(x0) = 3 . Punktet (x0 , G(x0)) skal ligge både på grafen for stamfunktionen og på tangenten, så der skal gælde G(x0) = 3x0 + 2 , hvilket fastlægger integrationskonstanten k for stamfunktionen G .


Brugbart svar (1)

Svar #2
28. april 2011 af Euroman28

Er F unik? eller der 2 muligheder for hvordan F ser ud begge med vandret tangent i y = 4?

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (1)

Svar #3
28. april 2011 af mathon

        F(x) = -(3/2)x2 + 6x + k

        F '(xo) = f(xo) = 6 - 3xo = 0                   (y = 4  eller   y = 0x + 4)

                                   xo = 2

                                   yo= 4

grafen for F(x) har røringspunkt i (2,4)
dvs
        F(2) = 4 = -(3/2)·22 + 6·2 + k

                   4 = -6 + 12 + k

                   4 = 6 + k

                   k = -2
hvoraf
                   F(x) = -(3/2)x2 + 6x - 2


Brugbart svar (1)

Svar #4
28. april 2011 af mathon

        G '(x) = f(x) = 6 - 3x

        G '(xo) = 6 - 3xo = 3             (y = 3x + 2)    .......osv.......


Skriv et svar til: Stamfunktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.