Erhvervsret

Gældsbreve og håndpant

06. juni 2011 af mads.b (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Skal til eksamen her på onsdag og forbereder mig ved at lave nogle gamle eksamens opgaver. Håber i kan hjælpe mig:)

Opgave 4
En af dine privatkunder i Udkantsbanken A/S er Irene Høgsmose – en velhavende pensionist med store indlån og investeringer i banken. Hun kontakter dig en dag, da hun har fået følgende pro-blemer og nu er i tvivl om, hvordan hun er stillet:
Ved et indbrudstyveri i hendes hjem for en måned siden stjal tyvene bl.a. hendes pengeskab med indhold. I pengeskabet lå der bl.a. nogle gældsbreve.

a) Det ene gældsbrev lød: på ”betaling af kr. 300.000 til Irene Høgsmose eller ordre” og var ud-stedt af hendes nevø Harry i forbindelse med et lån på kr. 300.000, som hun havde ydet ham for et par år siden. Harry har løbende betalt renter og afdrag på lånet. Nu har det efterfølgende vist sig, at tyvene har forsynet gældsbrevet med en falsk påtegning om overdragelse fra Irene Høgsmose til Ole Olsen. Denne har umiddelbart efter solgt gældsbrevet videre til Erik Eriksen, hvilket ligeledes er blevet påtegnet gældsbrevet, og denne har nu kontaktet Harry og forevist ham gældsbrevet og krævet, at han fremover betaler renter og afdrag til sig.
 

b) Det andet gældsbrev lød ligeledes på ”betaling af kr. 300.000 til Irene Høgsmose eller ordre” og var udstedt af Harrys søster Helle i forbindelse med et tilsvarende lån. Her har det dog vist sig, at tyvene meget professionelt har kunnet ændre i selve gældsbrevet, således at det nu lyder på ”beta-ling af kr. 500.000 til Irene Høgsmose eller ordre”. Gældsbrevet indeholder herudover også en falsk påtegning om overdragelse fra Irene Høgsmose til Ole Olsen samt en påtegning om overdra-gelse fra Ole Olsen til Erik Eriksen. Erik Eriksen har gældsbrevet i sin besiddelse og afkræver nu Helle betaling af renter og afdrag af kr. 500.000.

c) Det tredje gældsbrev lød på ”betaling af kr. 125.000 til Irene Høgsmose” og var udstedt af nie-cen Hanne ligeledes i forbindelse med et ydet lån. Dette gældsbrev er ligeledes blevet videresolgt til Erik Eriksen, der har det i hænde, og nu kræver betaling af renter og afdrag hos Hanne. Erik Eriksen har overfor Irenes indsigelser oplyst, at han absolut intet kender til tyveriet eller til nogen forfalskninger, men at han har købt gældsbrevene af sin mangeårige forretningsforbindelse Ole Olsen, som han flere gange tidligere har købt værdipapirer af, og han har i øvrigt fastholdt sin ret til gældsbrevene og betalingerne i henhold til disse.


4.1. Du bedes give Irene Høgsmose en begrundet redegørelse for, hvem der er berettiget til de under a), b) og c) nævnte gældsbreve og til at modtage betalinger fra Harry, Helle og Hanne.

Irene Høgsmose har ydet endnu et lån på kr. 100.000 til en af sine andre nevøer - Helmer. Til sik-kerhed for dette lån har hun fået håndpant i et kostbart maleri tilhørende Helmer. Hun opbevarer det i sit hjem, men har af og til udlånt det til Helmer, når han har skullet have vigtige forretnings-forbindelser på besøg. Helmer har hver gang tilbageleveret maleriet igen umiddelbart efter. En af Helmers andre kreditorer har dog nu i fogedretten foretaget udlæg i maleriet og hævder, at han ikke skal respektere Irenes panteret og derfor have maleriet udleveret.


4.2. Tag begrundet stilling til, om Irene Høgsmose kan opretholde sin panteret over for den retsforfølgende kreditor.


Skriv et svar til: Gældsbreve og håndpant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.