Matematik

Visning af potensfunktion som ret linje i dobbeltlogaritmisk koordinatsystem vha. logaritmiske regneregler

07. juni 2011 af Skumsøvne (Slettet) - Niveau: C-niveau

Har lidt problemer med at vise (ikke bevise) hvorfor en potensfunktion er lineær i et dobbeltlogaritmisk koordinatsystem, ved anvendelse af de logaritmiske regneregler:

Logaritmiske regneregler:

1.  log(a·b)=log(a)+log(b)
2.  log(a⁄b)=log(a)-log(b)
3.  log(a^x )=x·log(a)

y=bx^a
Vi tager logaritmen på begge sider, af lighedstegnet:
log(y)=log(bx^a )
Vi anvender logaritme regel ”log(a·b)=log(a)+log(b)” på den ene side at lighedstegne, og får:
log(y)=log(b)+log(x^a)
Og så forstår jeg ikke i et indslag jeg har læst herinde at ”log(x^a)” kan blive til ”a·log(x)”

 Er det ikke kun division der er det modsatte af gange, eller hvis a er opløftet kan man så godt gange a ud af parentesen?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. juni 2011 af mathon

     log(an) = n·log(a)               pr. definition


Svar #2
07. juni 2011 af Skumsøvne (Slettet)

ah det er regneregel 3..


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

Der er tale om, at log(xa) = a·log(x) . Det følger ved generalisation af regnereglen log(a·b) = log(a) + log(b), idet der for heltalligt a gælder xa = x·x·...·x (a faktorer), og det er også regneregel 3 i listen. Derved får man jo for potensfunktionen

log(y) = log(b) + a·log(x) ,

hvoraf man ser, at der en lineær sammenhæng mellem log(x) og log(y) .


Svar #4
07. juni 2011 af Skumsøvne (Slettet)

Tusind tak for de brugbare svar, men i #3 nævner du at man udfra log(y) = log(b) + a·log(x) , kan se at der er en lineær sammenhæng mellem log(x) og log(y), hvordan kan det være? Ja, det ligner formlen for en linær funktion, men er det nok bare at drage den konklusion?


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Hvis du kalder log(y) for Y , log(x) for X, og log(b) for B, har ligningen jo formen

Y = a·X + B

hvilket udtrykker en lineær sammehæng mellem X og Y .


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. juni 2011 af hanjohnson

Det kan du se i en video på www.FriViden.dk under potensfunktion


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. juni 2013 af husted1 (Slettet)

Årh, jeg er lige blevet lidt forvirret - håber, der er nogen, der kan hjælpe:)
Når det er i et dobbellogaritmisk koordinatsystem, burde man så ikke også tage log(x)? 
Sådan at den hedder 

log(f(log(x)))=log(b log(x)^a)   

                      =logb + log (log(x)^a))

                       =logb + a log (log(x))

 

Ellers er det da den samme fremgangsmåde og argumentation som en eksponentiel fkt i et semilogaritmisk koord.system, der bliver til en ret linje? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Prøv at genlæse #3 og #5.

Potensfunktion:    y = b · xa ,

giver                     log(y) = a·log(x) + b         (lineær log(y) som funktion af log(x)).

Eksponentialfunktion:      y = b · ax ,

giver                                log(y) = log(a)·x + log(b)         (lineær log(y) som funktion af x)


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. juni 2013 af husted1 (Slettet)

Årh, tak! Nu giver det mening.

Brugbart svar (0)

Svar #10
19. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

I #8 skulle det have været

Potensfunktion:    y = b · xa ,

giver                     log(y) = a·log(x) + log(b)         (lineær log(y) som funktion af log(x)).


Skriv et svar til: Visning af potensfunktion som ret linje i dobbeltlogaritmisk koordinatsystem vha. logaritmiske regneregler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.