Biologi

Østrogenlignende stoffers effekter

16. juni 2011 af Ajammaja (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg skal til biologi eksamen i morgen i "Økotoksikologi og hormon forstyrrende stoffer".

I den forbindelse har jeg bl.a. fået til opgave at forklare østrogenlignende stoffers mulige effekter på mennesker samt diskutere/vurdere mulighederne for at afhjælpe konsekvenserne af nogle af de problemer, som østrogenlignende stoffer kan medføre.

Jeg har tænkt mig at beskrive hvordan østrogenlignende stoffer kan påvirke fostre under graviditeten og voksne mænd i forhold til Testikulært Dysgenese syndrom, herunder nedsat sædkvalitet.

I forlængelse heraf vil jeg fortælle om hvordan kunstig befrugtning kan afhjælpe problemet (lav sædkvalitet).


Mit spørgsmål er: Er der andre emner jeg burde komme ind på? Jeg synes nemlig ikke umiddelbart mit pensum lægger op til andet.


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. juni 2011 af Booklover (Slettet)

 Du kunne måske beskrive opbygningen af de østrogenlignende stoffer kemisk - hvad er det som gør dem så farlige? Måske en forklaring af, hvordan de transporteres i blodbanen, aktiverer cellerne, mv. Og nu kan jeg se, at der også står økotoksikologi generelt i overskriften - måske kan bioakkumulation være et emne du kan bringe på banen. Hmmm... tænker lige videre... 


Svar #2
16. juni 2011 af Ajammaja (Slettet)

Tak for forslagene. Det er faktisk et krav (ifølge opgaveformuleringen) at jeg inddrager bioakkumulation, det fik jeg bare ikke lige skrevet ;)


Brugbart svar (3)

Svar #3
16. juni 2011 af Booklover (Slettet)

Fandt lige nogle gamle noter fra Bio A her i år (afslutter 3g om nogle dage ;) Bla. fandt jeg lidt info om hvordan PCB-stofgruppen (der bioakkumuleres) har østrogen og antiøstrogen effekt hos dyr/mennesker ved at påvirke det endokrine system. PCB-forbindelser med få kloratomer virker østrogene, mens PCB-forbindelser med mange kloratomer virker antiøstrogene (er meget lidt nedbrydelige). Undersøgelser har vist, at PCB-forbindelser hvor kun den ene bifenylring indeholder klor, nedbrydes lettere end PCB-forbindelser som har kloratomer i begge ringe. Endvidere er det sådan at jo færre nabo-carbonatomer der er klorerede, jo lettere foregår nedbrydnignen. Endelig kan kloratomernes antal og placering på bifenylringene have betydning for nedbrydningen. Den østrogene virkning skyldes at PCB kan binde sig til celler med østrogenreceptorer, hvorefter den binder sig til generne i DNA'et i cellekernen som normalt påvirkes af østrogen, og derved starter transskription og proteinsyntese. Den antiøstrogene virkning skyldes til dels at PCB kan bevirke at leveren øger produktionen af nogle enzymer der nedbryder østrogen i kroppen. Det er nemlig enzymer i leveren der nedbryder/omsætter østrogen.

Derudover lidt info om hormonforstyrrende stoffer i kroppen - kemisk set er de meget forskellige, men de har tilfælles at de kan bindes til kroppens hormonreceptorer ligesom kroppens egne hormoner. De kan også påvirke dannelsen, transport og udskillelse af kroppens egne hormoner. De hormonale effekter opdeles i tre hovedgrupper:

1. de kan efterligne virkningen af et naturligt produceret hormon som østrongen el. testeteron og derved kan de udløse tilsvarende reaktioner i kroppen. Kaldes agonisme.

2. De kan blokere receptorerne i de celler der modtager hormonerne og derved forhindre de normale hormoner i at virke. Kaldes antagonisme

3. De kan påvirke syntese, transport, omsætning, udskillelse af hormonerne og derved ændre koncentrationen af de naturlige hormoner

Desuden tænkte jeg at du måske kunne komme ind på APE-stoffer, som menes at kunne skabe kønsforvirring.


Skriv et svar til: Østrogenlignende stoffers effekter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.