Matematik

Logaritmefunktionen

10. oktober 2011 af studinen2012 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. Jeg opretter lige en ny tråd. Jeg har vedhæftet den opgave det drejer sig om.

- Det jeg har problemer med er opgave b i opgave 3.

- At beskrive udvalgte sammenhænge mellem to forskellige logaritmefunktioner. (Jeg forstår ikke hvad der menes)

- Og til sidst hele opgave 4.

 

Hvis nogen kan hjælpe og meget gerne skrive det op på en overskuelig måde så de 3 punkter ikke bliver blandet sammen ville jeg blive lykkelig.

 

På forhånd mange tak.

Vedhæftet fil: MatematikB_aflevering5.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Opg 3.

Her skal a og b bestemmes ud fra de to givne oplysninger. Dernæst bestemmes x som vist i din anden tråd.

Opg 4.

a) Indsæt x = 300 og beregn y.

b) Løs ligningen 8 = 2,4657ln(x) - 6,2534

Dit spørgsmål

"- At beskrive udvalgte sammenhænge mellem to forskellige logaritmefunktioner. (Jeg forstår ikke hvad der menes)"

sorterer under din anden tråd. Meningen med at oprette en ny tråd var jo netop at undgå at rode for meget forskelligt sammen i den samme diskussion.


Svar #2
10. oktober 2011 af studinen2012 (Slettet)

Opg. 3

Jamen jeg har jo kun et punkt. Som er de 6000?

Opg. 4

b) Kan man gøre det på lommeregneren? Og i så fald, hvrodan?


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Opg 3.

Du må starte med selv at læse opgaven:

"Det vides at en diskokugle med en diameter på 8 cm har et rumfang på 266,24 cm3 og at en
diskokugle med diameteren 35 cm har et rumfang på 22295 cm3."

Hvis du ikke gør dig den ulejlighed at læse opgaveteksten, er det jo vanskeligt at løse opgaven.

Opg 4.

Ja, man indsætter tallene og regner resultatet på lommeregneren.

Man løser ligningen eksakt ud fra de givne oplysninger, og så kan man indsætte tallene og regne færdigt på lommeregneren.


Svar #4
10. oktober 2011 af studinen2012 (Slettet)

"- At beskrive udvalgte sammenhænge mellem to forskellige logaritmefunktioner. (Jeg forstår ikke hvad der menes)"

Du må gerne svare på det her hvis du gider.

(Den anden tråd er blevet for forvirrende. Jeg kan ikke finde hovede og hale i den).


Svar #5
10. oktober 2011 af studinen2012 (Slettet)

Opg. 3

Jamen det er jo to andre diskokugler? Har  de noget med den at gøre?

Er a og b så det samme som jeg har beregnet dem til at være ud fra de to diskokugler?

Opg. 4

Hvordan skriver man det ind på lommeregneren? Den siger fejl hver gang jeg prøver.


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Ja, det er to diskokugler, der begge opfylder relationen y = b·xa , så deres data kan jo benyttes til at opstille to ligninger, hvoraf a og b så kan bestemmes.

Opg. 4

Du må lære at taste ordentligt på en lommeregner.

I a) skal man beregne y = 2,4657·ln(300) - 6,2534


Svar #7
10. oktober 2011 af studinen2012 (Slettet)

Opg. 3

Skal jeg så bare sætte de a og b værdier ind jeg allerede har. Jeg får 22,5965 men det  passer ikke hvis man regner det efter tror jeg.?

Opg. 4

Jeg har ikke fået undervisning i min loomeregner endnu.

a) Jeg har styr på denne

b) Jeg ved dog ikke hvordan jeg skal isolere x her?


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Opg 3.

Nej, du skal jo bestemme a og b ud fra de to datapunkter:

266,24 = b·8a

22295 = b·35a

Løs ligningssystemet i a og b.


Svar #9
10. oktober 2011 af studinen2012 (Slettet)

Opg. 3

Jeg har bestemt a og b ud fra de to punkter

a = 3

b = 0,52

Sætter jeg de tal ind for at finde x får jeg 22,5965, men det giver ikke 6000 hvis man regner det efter.

Opg. 4

Hvordan isolerer jeg x?


Svar #10
10. oktober 2011 af studinen2012 (Slettet)

Undskylde nu fik jeg selv blandet opgaverne sammen. Jeg har styr på opgave 3 nu.

Nu er det bare:

Opg. 4

b?

Kan du hjælpe med den? :)


Svar #11
10. oktober 2011 af studinen2012 (Slettet)

8  = 2,4657 * ln(x) - 6,2534

Så langt så godt. Hvordan kommer jeg videre herfra?


Brugbart svar (0)

Svar #12
10. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Med den korrekte værdi for b = 0,519531 finder man

x = (6000/b)1/a = 22,60372

og man finder da så, at b·xa = 0,519531 · 22,603723 = 6000 lige præcis.

#11

Opg. 4

b) Løs ligningen 8 = 2,4657ln(x) - 6,2534

Isoler ln(x) og find så x .


Svar #13
10. oktober 2011 af studinen2012 (Slettet)

Jeg får x=5,78067 men det giver ikke 8 når jeg regner det efter?


Brugbart svar (0)

Svar #14
10. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#13

Du forklarer ikke, hvordan du kommer frem til resultatet; men det er jo ln(x), du har fundet. Man finder jo

ln(x) = (8 + 6,2534) / 2,4657 = 5,780671 , hvorfor

x = e5,780671 = 323,9764

 


Svar #15
10. oktober 2011 af studinen2012 (Slettet)

Men det giver jo 5,78. Hvordan får du 323,9764?


Brugbart svar (0)

Svar #16
10. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#15

Det er ln(x), der er 5,780671 . Så skal du jo finde x ved at benytte, at eln(x) = x .


Skriv et svar til: Logaritmefunktionen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.