Kemi

Omsmotisk tryk

02. februar 2012 af Marimekko (Slettet) - Niveau: A-niveau

Blodets osmotiske truk er målt til 775 kPa ved 310 K.

 Beregn hvor mange gram glucose (C6H12O6) der skal opløses i vand, for at opløsningen efter fortynding til 1,000 liter får samme osmotiske tryk ved 310 K som blod.

Håber der er en venlig sjæl der kan hjælpe med denne opgave.

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. februar 2012 af mathon

                                           π = (R·T)·ck                           (ck = kolligativ koncentration)

                                           ck = π / (R·T)                         (π = osmotisk tryk)

        ck = (7,75·105 Pa) / ((8,31451 Pa·m3/(mol·K))·(310 K) = 300,679 mol/m3 = 0,3007 M
dvs
        en glucose-koncentration på  0,3007 mol pr liter

        m / V = n·M / V = (0,3007 mol)·(180,16 g/mol) / (1 L) = 54,17 g/L


                  Blodets osmotiske tryk 775 kPa ved 310 K

ækvivalerer
                  54,17 g glucose pr. liter vand


Svar #2
02. februar 2012 af Marimekko (Slettet)

Tusinde tak for hjælpen! 

Skal nu beregne, ved hvilken temperatur blod fryser?! (Man går her ud fra, at molaritet=molalitet.

Har prøvet en masse ting, men kan ikke få det til at lykkedes. Måske du kan give en hjælpende hånd. Svaret skal blive -56 celcius.


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. februar 2012 af mathon

       frysepunktsænkning nor opløsningsmidlet er vand


                               ΔTF = (1,86 K·L/mol) · ck                                            når molaritet regnes lig molalitet      

                               ΔTF = (1,86 K·L/mol) · (0,3007 mol/L) =  0,56 K = 0,56 C

opløsningens frysepunkt er således
                                                                    0 - 0,56 C = - 0,56 C


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. januar 2015 af LLLLLLLLLLLLLLLL

Beregn hvor mange g NaCl, der skal opløses i vand, for at opløsningen efter fortyndng til 1,000 liter får samme osmotiske tryk (775 kPa) ved 310 K som blod


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. januar 2015 af mathon

        Det osmotiske tryk 7,75·105 Pa ækvivalerer \frac{1}{2}\cdot (0,3007\; M) NaCl=0,15035\; M\; NaCl                    


                  Blodets osmotiske tryk 775 kPa ved 310 K

ækvivalerer
                    \frac{m(NaCl)}{V}=c\cdot M=(0,15035\; \frac{mol}{L})\cdot \left ( 58,45\; \frac{g}{mol} \right )=8,788\; \frac{g\; NaCl}{L}
                 


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. januar 2015 af LLLLLLLLLLLLLLLL

du multiplicerer med 1/2, fordi ck er lig summen af osmolaliteterne af de opløste stoffer? Hvis vi kalder antallet af opløste stoffer for q, så er q for C6H12O6 lig 1 og q for NaCl lig 2. Korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. januar 2015 af LLLLLLLLLLLLLLLL

hvordan får du 0,56 K til 0,56 C ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. januar 2015 af mathon

          \Delta T er det samme i Kelvin-grader som i Celsius-grader.


Skriv et svar til: Omsmotisk tryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.