Matematik

Diffrentialligninger

10. februar 2012 af nette277 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej jeg er gået helt i stå med en opgave:

dy/dx=-2xy + x

har en lysning y=f(x), hvis graf går igennem P(1,2)

a) Bestem forskrift for f.

????

Håber der er en som kan forklare mig det.


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. februar 2012 af NejTilSvampe

faktoriser x på højresiden

dy/dx = (-2y+1)x 

benyt seperation af de variable.

∫ 1/(-2y+1) dy = ∫ x dx + c           for y ≠ 0,5


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. februar 2012 af mathon

 

                                   dy/dx = -2xy + x = (1-2y)x

                                   (1/(1-2y)) dy/dx = x                      y ≠1/2

                                   ∫(1/(1-2y)) dy = ∫xdx

 

    ∫(1/(1-2y)) dy
            
       sæt
               1-2y = u   og dermed   dy = -(1/2)du

 

    ∫(1/(1-2y)) dy = -(1/2)·∫(1/u) du = -(1/2)·ln|u| = -(1/2)·ln|1-2y|

hvoraf
                                  -(1/2)·ln|1-2y| = (1/2)x2 - (1/2)k

                                  ln|1-2y| = -x2 + k

                                  |1-2y| = C1·e-x^2

                                      y = (1/2) + C·e-x^2     gennem P(1,2)

                                      2 = (1/2) + C·e-1^2

                                      (3/2) = C·e-1

                                      C = (3/2)e
hvoraf
                                      y = (1/2) + (3/2)e·e-x^2  

                                      y = (1/2) + (3/2)·e1-x^2

                                      y = (1/2)·(1 + 3e1-x^2)        y ≠1/2

 

                                    

                                    

                                     

 

 

 


Svar #3
10. februar 2012 af nette277 (Slettet)

Hold da op, det var vidst godt jeg spurgte om hjælp. Vil lige sidde og kigge lidt på det. Mange tak for hjælpen.


Svar #4
10. februar 2012 af nette277 (Slettet)

Hej Mathon, jeg forstår ikke hvorfor dy=-(1/2)du, når du sætter du=1-2y.


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. februar 2012 af YesMe (Slettet)

Substitutionsmetode.

∫(1/(1-2y)) dy = ∫x dx

       lad u = 1 - 2y

∫(1/u) dy = ∫x dx

       du/dy = -2 ⇔ dy = -(1/2)du

∫(1/u) -(1/2) du = ∫x dx

-(1/2)∫(1/u)du = ∫x dx

osv


Skriv et svar til: Diffrentialligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.