Matematik

monotonilinje

11. februar 2012 af frøkendingo (Slettet) - Niveau: A-niveau

jeg har en differentieret ligning: 3x2-2*30x+192=0

jeg har løst ligningen og resultatet blev x=4 eller x=16

Jeg skal nu tegne en monotonilinje for det, hvordan gør jeg det?

På forhånd tak. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. februar 2012 af mathon

              du kender vel sammenhængen
                     
                       f '(x)>0 for x∈[a;b] ⇔ f(x) er voksende for x∈[a;b]

                       f '(x)<0 for x∈[b;c] ⇔ f(x) er aftagende for x∈[b;c]

og
                       f ' (x) = 3(x-4)(x-16)


Svar #2
11. februar 2012 af frøkendingo (Slettet)

hmm.. jeg kender ikke den sidste. 


Brugbart svar (1)

Svar #3
11. februar 2012 af mathon

   din egen opgave:
                                f '(x) = 3x2- 60x + 192 = 3·(x-4)·(x-16) hvorudfra du kan foregnsberegne
                         og
                                konkludere dig til monotonien ved brug af #1
 


Svar #4
11. februar 2012 af frøkendingo (Slettet)

okay men forstår ikke helt hvor tre tallet kommer fra.


Brugbart svar (1)

Svar #5
11. februar 2012 af mathon

               du kender det fra faktoriseringen
               af
                                     f(x) = ax2 + bx + c       som med  d>0
               kan faktoriseres

                                     f(x) = ax2 + bx + c = a·(x-rod1)·(x-rod2)


Svar #6
11. februar 2012 af frøkendingo (Slettet)

okay det er jeg med på,  men jeg er stadig ikke helt med på hvordan jeg så skal finde monotoniintervallerne.


Brugbart svar (1)

Svar #7
11. februar 2012 af mathon

hvilket fortegn har f '(x) = 3·(x-4)·(x-16)

                                                      for x<4           og hvordan er monotonien for f(x)

                                                      for 4<x<16     og hvordan er monotonien for f(x)

                                                      for x>16         og hvordan er monotonien for f(x)


Svar #8
11. februar 2012 af frøkendingo (Slettet)

okay: 

for x<4 er den positiv/stigende

 for 4<x<16 er den negativ/faldende

og for x>16  er positiv/stigende.

 i opgaven står der at jeg skal finde maksimum. er det så bare 4 der er maksimum?


Brugbart svar (1)

Svar #9
11. februar 2012 af mathon

        funktionen har maksimum for x = 4

        4 er ikke maksimumsværdien men derimod f(4)


Svar #10
11. februar 2012 af frøkendingo (Slettet)

opgaven går ud på: 

Bestem det antal tons, som virksomheden skal fremstille pr. uge, hvis fortjenesten skal være maksimal.

Er svaret så ikke bare at  virksomheden skal fremstille 4 tons pr. uge hvis fortjensten skal være maksimal?


Brugbart svar (1)

Svar #11
11. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Ja, det er korrekt. Som anført ovenfor, er de 4 tons pr uge er ikke maksimum, men den produktion, hvor fortjenesten er maksimum eller har sit maksimum.


Svar #12
11. februar 2012 af frøkendingo (Slettet)

tuusind tak for hjælpen! :)


Skriv et svar til: monotonilinje

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.