OSO

Bioanalytiker

05. marts 2012 af Christiansen2 (Slettet)

Hej! Jeg skal skrive OSO om bioanalytikere. 
jeg har som underemne valgt: blod.
Mine spørgsmål er: 

Hvordan bliver man bioanalytiker?

Hvordan er lønforholdet, arbejdstider, muligheder for efteruddannelser mm.?

Hvad indeholder blod, hvordan undersøger man det & hvad kan man se?

Hvilke prøver egner sig bedst til at tage på blod, hvorfor er det i nogle tilfælde bedre end f.eks. urin?

hvis i kunne hjælpe med nogle af spørgsmålene ville det være super! evt. nogle gode hjemmesider? 
foreslag til et kreativt produkt? 
- tak for hjælpen! 


Brugbart svar (6)

Svar #1
06. marts 2012 af Tarianor (Slettet)

Hey Ditte.

Dbio.dk er bioanalytikernes fagforening og de har nok svar på mange af dine spørgsmål omkring arbejdstider løb mv. (Mener de er omkring 37 timer som resten af danmark, og man har 8 timers vagter på alle tidspunkter af døgnet også i weekender etc. Men i hvert fald i Odense er fordelingen mellem dag/aften/nat vagter gode og man får masser af fritid efter en nattevagt etc.

Bioanalytiker uddannelsen tager 3.5 år og er en professions bachelor (Du kan evt kigge på ug.dk for mere info derom). Og der findes et bredt udvalg af efteruddannelser som jeg ikke ved så meget om da jeg stadig kun er under uddannelse. De 3 hovedsteder at blive uddannet er Odense, Århus og Kbh.

Simpelt fortalt indeholder blod, erythrocytter (røde blodlegemer), leukocytter (hvide blodlegemer), trombocytter (blodplader) samt plasma. Leukocytter har en masse undergrupper med forskellige funktioner.  Plasma indeholder store mængder mineraler, hormoner og aminosyrer etc.

Blod kan undersøges vha. mikroskopi, biokemiske reaktioner og immunologiske reaktioner. Og afhængig af undersøgelsen kan man enten se blodceller (mikroskopi), agglutination (immunologi) eller en tal værdi (alle 3 hovedtyper) afhængig af om man laver undersøgelsen på en maskine eller i hånden.

Langt de fleste undersøgelser er bedre på blodprøver end urin da urin primært kun indeholder affaldsstoffer medmindre der er noget galt. For at nævne et par prøver er der CRP, Hæmoglobin og INR. Det er nogle af de mest almindelige blodprøver.

Som kreativt produkt kan du enten lave en blod udstrygning eller måske noget med noget sukkersyge? Man kan få små apperater til at lave undersøgelser selv. Går det helt galt så er princippet i en graviditets test også en immunologisk undersøgelse ;)

 

Håber det hjalp

/Lars


Skriv et svar til: Bioanalytiker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.