Der er lige nu 102 online.
Start Lektieforum Se video Test dig selv Opgaver
Opret spørgsmål

Matematik

Vektorer

15. marts 2012 af 
 - Niveau: A-niveau

Hej alle..

Jeg sidder med en opgave, og har forsøgt at kigge i mine notater og bøger, men jeg aner virkelig ikke, hvordan denne opgave skal løses. Derfor håber jeg at der er nogle af jer, som vil hjælpe mig. På forhånd tak!

En kugle i et koordinatsystem i rummet har centrum i C(0,0,5) og punktet P(2,-1,3) ligger på kuglen.

a) Bestem en ligning for kuglen, og bestem en ligning for kuglens tangentplan i P.

 

Studieportalen.dk anbefaler:
Matematik
Hentet af 919
Matematik
Hentet af 511
Matematik
Hentet af 775
Matematik
Hentet af 533
Matematik
Hentet af 802
Matematik
Hentet af 1629
Matematik
Hentet af 7
Matematik
Hentet af 302
Matematik
Hentet af 280
Matematik
Hentet af 324



Brugbart svar (0)
15. marts 2012 af 

Du kender centrummet, så ligning må vøre sådan noget som

 

(x-0)2 + (y-0)2 + (z-5)2 = r2  eller

x2 + y2 +(z-5)2 = r2. På kuglen ligger P(2,-1,3) så dets koordinater skal passe i formlen:

22 + (-1)2+(3-5)2 = r2 eller 4+1+5 =10 = r2.

Ligning for kuglen er : x2+y2+(z-5)2=10.

Ligningen for et tangentplan i (x0,y0,z0) er x0x + y0y + (z0-5)(z-5)=10 (den såkaldte "halv-substition")

her 2x -1y + (3-5)(z-5) = 10 ⇔ 2x-y-2z = 0

 



Brugbart svar (0)
15. marts 2012 af 

 

                  radius
                                              r = |CP| = ((2-0)2+(-1-0)2+(3-5)2)0,5 = (4+1+4)0,5 = 3

kugleligning
                                              x2 + y2 + (z-5)2 = 32

tangentplanligning
i P(2,-1,3)
                                             2·x + (-1)·y + (3-5)(z-5) - 9 = 0

                                             2·x - y - 2z + 1 = 0



15. marts 2012 af 

tusind tak til jer begge..

OhFortuna: tror du har regnet kuglens ligning forkert, jeg får i hvert fald ikke det samme...
jeg fandet en video, hvor der er en der gennemgår en tilsvarende opgave, og den har jeg fulgt - jeg har fået det samme som mathon.

jeg vil nu kigge på tangentplanlining!

 



15. marts 2012 af 

mathon jeg har svært ved at se hvordan du udregner tangentplanens ligning i P kan du forklare mig det???



Brugbart svar (0)
15. marts 2012 af 

Du har ret, undskyld, jeg skrev 5 i.s.f. 4

Jeg klebajer

Du kender centrummet, så ligning må vøre sådan noget som



(x-0)2 + (y-0)2 + (z-5)2 = reller

x2 + y2 +(z-5)2 = r2. På kuglen ligger P(2,-1,3) så dets koordinater skal passe i formlen:

22 + (-1)2+(3-5)2 = r2 eller 4+1+4 =9 = r2.

Ligning for kuglen er : x2+y2+(z-5)2=9.

Ligningen for et tangentplan i (x0,y0,z0) er x0x + y0y + (z0-5)(z-5)=9 (den såkaldte "halv-substition")

her 2x -1y + (3-5)(z-5) =  9 ⇔  2x-y-2z = 1

Og nu er Mathon og jeg enige igen.



15. marts 2012 af 

det er i orden OhFortune...

Jeg forstår slet ikke det der halv-subsition :S

vil du forklare mig hvad det er I gør i detajler? :S



Brugbart svar (0)
15. marts 2012 af 

Kuglens ligning er: (x-a)2 + (x-b)2 + (x-c)2 = r2 eller lidt mere udskrvet:

(x-a)(x-a) + (x-b)(x-b) + (x-c)(x-c) = r2 , er nu  (x0, y0, z0) et punkt på kuglen, så er ligning af tangentplanen:

(x0-a)(x-a) + (y0-b)(y-b) + (z0-c)(z-c) = r2  Hvis du kigger nøje seer du at jeg har udskiftetet hälften

af die variabelen (x,y,z) med (x0,y0,z0), derfor min kendetegnelsen "halv-substitution").

Jeg ved bare ikke om det undervises på de dankse gymnasier :-? men Mathon gjorde det også.

(jeg kan selvfølgeligt levere et bevis, men det kræver lidt mere arbejde).



Brugbart svar (0)
15. marts 2012 af 

se for beviset http://www.hans-gerda.dk/math/index.htm under menu-item Den halve substitution.



Brugbart svar (0)
15. marts 2012 af 


Brugbart svar (0)
15. marts 2012 af 

se


Opret svar

Du skal være logget ind, for at oprette et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind. Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.