Der er lige nu 184 online.
Start Lektieforum Se video Test dig selv Opgaver
Opret spørgsmål

Matematik

Cirkel?

19. marts 2012 af 
Danskvaand (Slettet)

Hej er der en der kan hjælpe mig med vedhæftede opgave?
Den skal løses uden hjælpemidler.. :/

Vedhæftet fil: Billede 3.png
Studieportalen.dk anbefaler:
Andet
Hentet af 29
Matematik
Hentet af 681
Matematik
Hentet af 1063
Dansk
Hentet af 177
Matematik
Hentet af 17
Matematik
Hentet af 28
Naturgeografi
Hentet af 49
Matematik
Hentet af 58



Brugbart svar (0)
19. marts 2012 af 

Opstil først cirklens ligning. Koordinaterne til skæringspunkterne mellem cirklen og linien skal opfylde både cirklens ligning og liniens ligning.



19. marts 2012 af 
Danskvaand (Slettet)

Jeg er ikke helt med. 
Jeg har fået cirklens ligning til (x-1)^2 + (y-0)^2 = 8, men så ved jeg ikke helt hvordan jeg skal komme videre.. 



Brugbart svar (0)
19. marts 2012 af 

#2

Ja, det er korrekt. Så skal man løse ligningssystemet

(x -1)2 + y2 = 8

x -1 = y

Benyt den sidste ligning til at substituere x -1 = y i den første ligning, og løs så den fremkomne ligning i y. Derved finder man y-koordinaterne for skæringspunkterne. For hver værdi af y finder man så den tilhørende x-koordinat ved at indsætte i liniens ligning.



19. marts 2012 af 
Danskvaand (Slettet)

Kan det passe at jeg skal gøre således:

(x-1)^2 + (x-1)^2 = 8  <=>  x^2 +1 - x    +     x^2 +1 - x    = 8   <=>  x^4 - 2x = 6



Brugbart svar (0)
19. marts 2012 af 

#4 det sidste er helt forkert

hvis man har en af noget og så får en mere hvor mange har man så?

(x-1)^2 + (x-1)^2 = 8⇔x^2 +1 - 2x    +     x^2 +1 - 2x    = 8 ⇔2*x^2-4*x+2 = 8



Brugbart svar (0)
19. marts 2012 af 

#4

Jeg mente nu substitution den anden vej: i stedet for (x-1) skriver man y , så man får

y2 + y2 = 8 , dvs

y2 -22 = 0 , eller

(y+2)(y-2) = 0



19. marts 2012 af 
Danskvaand (Slettet)

#6

Hvordan kan y2 + y2 = 8   blive til y2 -2^2 = 0



Brugbart svar (0)
19. marts 2012 af 

#7

y2 + y2 = 8 reduceres til

2y2 = 8 , der ved division med 2 bliver til

y2 = 4 = 22 , der omskrives til

y2 -22 = 0



19. marts 2012 af 
Danskvaand (Slettet)

Jeg er så glad for din hjælp. 
Synes virkelig denne opgave virker helt håbløs. 

Intilvidere er den første ligning blevet substitueret med følgende resultat: y^2 - 2^2 = 0 
Så siger du, at jeg skal løse den fremkomne ligning i y.

Det har jeg gjort og har fået disse to y-værdier: y = -2    og  y = 2  og det må være y-koordinaterne for de to skæringspunkter. 

Jeg finder så x-værdierne ved at indsætte de to y-værdier en af gangen i liniens ligning, som er y = x - 1

 første x-koordinat: -2 = x - 1   <=>   -2 + 1 = x   <=>    -1 = x, første skærringspunkt må da være (-1,-2)

anden x-koordinat: 2 = x - 1 <=>   2 + 1 = x  <=>  3 = x, anden skærringspunkt må være (3,2)

Er ovenstående helt forkert? 

 



Brugbart svar (0)
19. marts 2012 af 

#9

Nej, det er helt korrekt. Da x = y+1 , finder man de tilhørende x-koordinater ved at lægge 1 til y-koordinaterne.



19. marts 2012 af 
Danskvaand (Slettet)

Man det mener jeg også at jeg har gjort.

Jeg har fået y-koordinaterne -2 og 2.

-2 + 1 = -1

2 + 2 = 3 



Brugbart svar (0)
19. marts 2012 af 

#11

Ja, netop. Jeg skrev jo, at det var korrekt. Jeg opsummerede bare, hvad det var, der foregik.

Grunden til at jeg skrev "nej" i #10, var, at du spurgte i #9, om det var helt forkert.



19. marts 2012 af 
Danskvaand (Slettet)

Haha hov det kan jeg godt se. Undskyld og endnu en gang tak!!!


Opret svar

Du skal være logget ind, for at oprette et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind. Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.