Fysik

C-14 Datering

29. marts 2012 af came (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej ..

Jeg har først lige prøvet at sætte mig ind i C-14 datering. Jeg har om syndflodsberetningen i AT.

Hvis jeg ved at 'Noahs Hus' er 200 år gammelt, kan jeg så beregne hvor stor en %-del af den originale C-14 aktivitet, der er tilbage? Og hvis ja, hvordan? :)

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. marts 2012 af peter lind

Der gælder at antal C-14 som funktion af tiden er N = N0*e-kt, hvor k er en konstant og N0 er det oprindelige antal atomer. Har du i stedet halveringstiden T kan det skrives som N = N0*(½)t/T


Brugbart svar (1)

Svar #2
29. marts 2012 af mathon

                            200 år = (19000 år)·log(No / N)

                            log(No / N) = 200/19000

                            No / N = 1,025

                            N / No = 0,98 = 98%


Svar #3
29. marts 2012 af came (Slettet)

Hvad er de 19000 år? :)


Brugbart svar (1)

Svar #4
29. marts 2012 af NejTilSvampe

..


Brugbart svar (1)

Svar #5
29. marts 2012 af mathon

detaljer i knogledatering:

                            N = No·e-k·t

                            ek·t = (No / N)

                            k·t = ln(No / N)

                            k·t = ln(10)·log(No / N)

                            t = (1/k)·ln(10)·log(No / N)

                            t = (T½ / ln(2)) · ln(10)·log(No / N)

                            t = (ln(10) / ln(2)) · T½ · ln(10)·log(No / N)

                            t = (ln(10) / ln(2)) · T½ · ln(10)·log(No / N)

                            t = 3,32193 ·(5730 år) · log(No / N)

                            t = (19034,6 år) · log(No / N)

 

                            t ≈ (19000 år) · log(No / N)

 

 

 

 

 


Svar #6
29. marts 2012 af came (Slettet)

Tak !

Nu er jeg som sagt først lige begyndt at sætte mig ind i det .. Ved du hvilken betydning det har at Noahs hus har 98 % af den originale C-14 aktivitet tilbage? :)


Brugbart svar (1)

Svar #7
30. marts 2012 af mathon

Nu spørger du jo baglæns

I den udstrækning der af 'Noahs Hus' endnu findes "træstumper", som man kan måle aktiviteten på,
og måleresultatet er 98% af originalaktiviteten,
er 'Noahs Hus' 200 år gammelt.

Dit oprindelige spørgsmål lød

    "Hvis jeg ved at 'Noahs Hus' er 200 år gammelt, kan jeg så beregne hvor stor en %-del af den
     originale C-14 
aktivitet, der er tilbage?"


hvorfor beregning tog sit udgangspunkt i tiden t = 200 år og som resultat gav 98% af originalaktiviteten

Når du så spørger, hvad det betyder, at restrestaktiviteten er 98%,
er svaret  defor 200 år.

 


Brugbart svar (1)

Svar #8
30. marts 2012 af mathon

restrestaktiviteten   --->   restaktiviteten

defor   --->   derfor


Skriv et svar til: C-14 Datering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.