Der er lige nu 2051 online.
Start Lektieforum Se video Test dig selv Opgaver
Opret spørgsmål

Fysik

Mekanisk energi

15. april 2012 af 
 - Niveau: C-niveau

Er der nogen der gider at hjælpe mig med disse opgave, er virkelig vildledt med alle de formler der er. Håber virkelig at i gider at hjælpe, har prøvet uden held i 2 timer snart :(

En mand hopper ud fra en 10-meters vippe (0-niveauet er ved vandoverfladen og han vejer 72kg)

Hvad er hans potentielle energi ligefør han rammer vandoverfladen?

En spinkel mand støder ind i en bodybuilder ved et uheld. Bodybuilderen giver den spinkle mand et puf med 20 kJ, så han får en lille flyvetur. Den spinkle mand vejer 90 kg.

Hvad er den spinkle mands begyndelseshastighed i km/h

Hvor højt kommer han op og flyve?

Hvad bliver hans hastighed når han lander?

 

 

Studieportalen.dk anbefaler:
Fysik
Hentet af 774
Fysik
Hentet af 223
Fysik
Hentet af 438
Fysik
Hentet af 41
Fysik
Hentet af 151
Fysik
Hentet af 523
Fysik
Hentet af 157
Fysik
Hentet af 769



Brugbart svar (1)
15. april 2012 af 

1)

Der er energibevarelse antager vi så er : Etotal = Epot +Ekin = mgh + 1/2mv^2

Bliver v ikke større når man falder? Jo altså må den kinetiske energi vokse og den potentielle falde. Der står 0-niveauet er ved overfladen. Hvad tror du så der er tilbage af potentiel energi ved overfladen?

Skulle spørgsmålet ikke være kinetisk energi lige før for så lyder din ligning Ekin =  mgh 

 

2)

Han får 20kJ i ren kinetisk energi (1/2mv^2) løs den for v

Lodret "puf" så flyver han således at der ikke er mere kinetisk energi tilbage(du ved en ting man kaster opad stopper på et toppunkt og falder igen)  så 20kJ = mgh = Epot fordi Ekin =0 da v=0

Der er energibevarelse brug det igen.

---

- Mikkel



15. april 2012 af 

#1


1)

Burde det så være følgende:

72kg*9,82 m/s * 0 + 1/2 * 72 kg * 0^2 = 0 J?

2)

Han får 20kJ i ren kinetisk energi (1/2mv^2) løs den for v

Kan det passe at det bliver √v = 1/2/m = 1/2/20 kJ = √10?



Brugbart svar (1)
15. april 2012 af 

1)

Alt potentiel energi er blevet til  kinetisk energi(hastighed) så du kan ikke bare sætte v=0, men du kan sige at h=0 => mgh=0 fordi h=0 er ved overfladen og er 0-punkt. Til gengæld er den kinetiske energi Ekin = 1/2mv^2 = mgh så v = sqrt(2gh) lige ved overfladen. Kan du se hvorfor?

 

2)

Det er ikke helt rigitgt:

1/2mv^2 = 20kJ  <=> 40kJ/m = v^2  <=> v = sqrt(40kJ/m) Og så skriv om km/hr (Husk enheder)

 

---

- Mikkel


Opret svar

Du skal være logget ind, for at oprette et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind. Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.