Der er lige nu 194 online.
Start Lektieforum Se video Test dig selv Opgaver
Opret spørgsmål

Matematik

POTENS begreber!!!!!

15. april 2012 af 
 - Niveau: C-niveau

En der kan fortælle mig de specielle begreber i forbindelse med væksttypen potens. Altså fordoblingskonstant, stigningstallet, hældningskoefficienten, regression, parabel og. proprotinoalitet.

Håber på hjælp :)

Studieportalen.dk anbefaler:
Psykologi
Hentet af 173
Erhvervsøkonomi
Hentet af 1141
Religion
Hentet af 133
Religion
Hentet af 941
Religion
Hentet af 953
Samfundsfag
Hentet af 4108
Samfundsfag
Hentet af 1866
Samfundsfag
Hentet af 1540
Samfundsfag
Hentet af 1134
Mediefag
Hentet af 1731



Brugbart svar (1)
15. april 2012 af 

   

       ...fordoblingskonstant forekommer ved voksende eksponentiel udvikling - ikke ved potensudvikling



15. april 2012 af 

så de ande ting, hvis de foekomme i potens :)



Brugbart svar (2)
15. april 2012 af 

                                       f(x) = y = b·xa

                                                y2/y1 = (x2/x1)a        som med
                                                                                                       y2 = (1+ry)·y1   og   x2 = (1+rx)·x1
   giver
                                                1+ry = (1+rx)a

                                                ry = (1+rx)a - 1
  og
                                                rx = (1+ry)1/a - 1
                                

  på dobbeltlogaritmisk
  papir
                                      log(y) = a·log(x) + log(b)
  eller skrevet

                                      Y = a·X + B                       hvor a er hældningskoefficienten

            



Brugbart svar (1)
15. april 2012 af 

Hvis a og b har samme fortegn er funktionen voksende, ellers aftagende. Hvis man vil lave potens regression, kan man lave en lineær regression, hvis man blot forinden ændrer y-værdierne til log(y) og x-værdierne til log(x). b-værdien skal så efterfølgende ændres til 10b, mens a forbliver sig selv.



Brugbart svar (1)
15. april 2012 af 

 

                                                                   f '(x) =  (b·a)·xa-1

              a og b samme fortegn   
                                                                   f '(x) =  (b·a)·xa-1 > 0 hvofor f(x) er monotont voksende

              a og b modsat fortegn   
                                                                   f '(x) =  (b·a)·xa-1 < 0 hvofor f(x) er monotont aftagende

                                                                  

 

                                                                  

       

                            


                                                                                    



Brugbart svar (1)
15. april 2012 af 

Kvadratroden er en potensfunktion y= x1/2, hvor b= 1 og a= 1/2.

Kubikroden er også... y = x1/3. Selv en omvendt proportional funktion som y = 1/x, er potensfunktion, det 1/x er det samme som x-1.   y =7/x svarer altså til en potensfunktion, y = b*xa, hvor b=7 og a= -1.



Brugbart svar (1)
16. april 2012 af 

               ligefrem proportionalitet
                                                                  y = b·x1

               omvendt proportionalitet
                                                                  y = b·x-1

               parabel
                                                                  y = b·x2

               n'te rod
                                                                  y = b·x1/n

 

 

      



16. april 2012 af 

#3 hvad er det du beskriver i starten??

- hvad med stigningstallet og parabel?

 


Opret svar

Du skal være logget ind, for at oprette et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind. Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.