Der er lige nu 165 online.
Start Lektieforum Se video Test dig selv Opgaver
Opret spørgsmål

Matematik

Hjælp :) ?

15. april 2012 af 
Matematikta (Slettet)

Opgavebeskrivelse:

Omsætningen i Københavns Lufthavn kan i perioden 1996-2004 beskrives med den eksponentielle udvikling givet ved 

f(x)=1.3901*1.0750^x 

(x er antal år efter 1996)
 

Opgaven:

 - Hvor mange procent stiger omsætningen i en femårsperiode

 

Mit svar:

 Har fundet to omsæntninger med 5 års mellemrum og har sat deres "x-værdi" ind i ligningen:

 f(x) = 1.3901*1.0750^0;

                         f(x) = 1.39010

 f(x) = 1.3901*1.0750^5;

                       f(x) = 1.995668326

 

Finde stigningen i procent:

>100*(1.40-2.0)/(-2.00);

                         Stingen er så  30.00000000 % (ved ikke om jeg har udregnet procenten rigtig (har aldrig rigtig været skrap til det :) )

Er dette her metoden til løsningen af opgaven eller ligger der en anden og bedre metode bag ? Det er det jeg er i tvivl om


PÅ forhånd tak :)
 

Studieportalen.dk anbefaler:
Dansk
Hentet af 97
Kemi
Hentet af 130
Oldtidskundskab
Hentet af 90
Kemi
Hentet af 127
Engelsk
Hentet af 40



Brugbart svar (2)
15. april 2012 af 

stigning i % =  vækst/start *100%  =  100% * (slut-start) / start

 

Den skal læres udenad. "100 gange vækst/start"

Løsningsmodellen ser rigtigt ud!

 

 



Brugbart svar (2)
15. april 2012 af 

Man skal beregne den procentvise ændring over en periode p 5 år, dvs.

s = [ (f(x+5) - f(x)) / f(x) ] · 100%

ved at indsætte modellen f(x) = b · ax , og man finder da

s = [ (ax+5 - ax) / ax ] · 100% = (a5 - 1) · 100%

Indsæt modelennes værdi for a og beregn s .



Brugbart svar (2)
15. april 2012 af 

# 1
En lille, men vigtig forglemmelse:
Stigning i % = (slut/start - 1) * 100 %
------------------------------------------------
f(0) = 1,3901
 

f(5) = 1,99567
 

Stigningen = (1,99567 / 1,3901 - 1) * 100 = 43,6 %
 

En anden metode er:
 

FORMEL: a= (x2-x1)√(y2 / y1)

y2 / y1 = a(x2 - x1) = 1,07505 = 1,4356
 

Stigningen = (1,4356 - 1) * 100 % = 43,6 %

;-)
 



17. april 2012 af 
Matematikta (Slettet)

#1,2,3

 

Super tak, hjalp mig en hel del!


Opret svar

Du skal være logget ind, for at oprette et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind. Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.