Fysik

Dynamik (Bremsetromle)

22. april 2012 af isaksen85 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg sidder virkelig fast med denne opgave. Er der nogen som kan hjælpe mig igang. Har vedhæftet et billed af opgaven. Det eneste jeg har fundet ud af er at cylinderen ude til højre trækker med 1005N, og så ved jeg ikke mere :-( 

BEREGN: det bremsende moment, når friktionskoefficienten mellem bremsetromle og bremsebakke er 0,6


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. april 2012 af YesMe (Slettet)

Hvad går din opgave ud på?


Brugbart svar (1)

Svar #2
22. april 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

Er der ikke en fjeder til højre, og hvad er spørgsmålet?


Svar #3
22. april 2012 af isaksen85 (Slettet)

Har lige rettet indlægget. Ja det er en fjedre der er ude til højre. Så der er kun luft påvirkning i plus kamret, og fjedren skubber den tilbage når luft trykket bliver taget af


Brugbart svar (1)

Svar #4
22. april 2012 af hesch (Slettet)

Jeg opfatter tegningen således, at stemplet trækker i en "vægtstang" med to arme: 1) Den vandrette arm_1 med længden 300mm.  2) Den lodrette arm_2 med længden 80mm.

Du skal nu bruge vægtstangsprincippet: Kraft*arm = kraft*arm, hvorved momentet på arm_2 må blive:

T2 = 300mm / 80mm * T1

T1 kan du finde ved:  T1 = 1005N * 300mm = 301,5 Nm.

⇒  T2 = 1130,6 Nm

Du må antage, at vinklerne mellem stængerne i konstruktionen kun ændrer sig ubetydeligt.

Der kommer nu nogen lidt "langhårede" trekant beregninger, som jeg tror kan omgås ved: Lodret stang til venstre for tromlen med længden 500mm, forlænger du lodret opad med 80mm, således at længden nu er 580mm, og lejet for enden af stangen er 580mm over "bundlinien". Herved flyttes den skrå stang over tromlen op i vandret liggende stilling. Nu vil kræfterne, der virker på arm_2, stå vinkelret på arm_2, og hver af de to kræfter må trække mod højre hhv. venstre med en kraft F1 = 1130,6 Nm / 80mm = 14133 N.

Igen, set ud fra vægtstangsprincippet findes trykket på klodserne nu ved:

Fhøjre = 500mm / 250mm * 14133 N = 28266 N

Fvenstre = 580mm / 250mm * 14133 N = 32789 N

Jeg kan ikke tyde din friktionskoefficient, ( mangler enhed ), og jeg ved faktisk heller ikke, om jeg regner rigtigt, men noget skal jo prøves. Korrektioner er velkomne.  :)

Vrøvl, jeg har allered fundet en fejl: T1 = T2. Glem det !!  Jeg prøver måske senere.


Brugbart svar (1)

Svar #5
22. april 2012 af hesch (Slettet)

Rettelse / ænding af #4:

Jeg opfatter tegningen således, at stemplet trækker i en "vægtstang" med to arme: 1) Den vandrette arm_1 med længden 300mm.  2) Den lodrette arm_2 med længden 80mm.

Momenter:  T2 = T1 = 1005N * 300mm = 301,5 Nm.

Du må antage, at vinklerne mellem stængerne i konstruktionen kun ændrer sig ubetydeligt.

Kraften i den skrå stang over tromlen "opløses" i en lodret og en vandret komposant, førstnævnte bidrager ikke til bremsningen. Hver af de to kræfter, der trækker i stænger til venstre hhv. til højre for tromle, må trække med kraften:

F1 = 301,5 Nm / 80mm = 3769 N

Ud fra vægtstangsprincippet findes trykket på klodserne nu ved:

Fhøjre = Fvenstre = 500mm / 250mm * 14133 N = 7538 N

Jeg kan ikke tyde din friktionskoefficient, ( mangler enhed ), og jeg ved faktisk heller ikke, om jeg regner rigtigt. Korrektioner er velkomne.  :)


Brugbart svar (1)

Svar #6
22. april 2012 af hesch (Slettet)

#5 (fortsat ):  Nå jo: friktionskraften, F2, på tromlen må blive:

F2 = 2 klodser * 0,6 * 7538 N = 9045 N

Tromleradius = 200mm

Bremsemoment = 200mm * 9045 N = 1809 Nm


Skriv et svar til: Dynamik (Bremsetromle)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.