Der er lige nu 2757 online.
Start Lektieforum Se video Test dig selv Opgaver
Opret spørgsmål

Kemi

Organisk kemi

23. april 2012 af 
 - Niveau: A-niveau

Opgave 165. Skriv reaktionsskemaer for fremstillingen af:

a) Propansyreethylester b) ethansyrepropylester.

Opgave 166 Skriv reaktionsskemaet for forsæbning af butansyreethylester.

Jeg har nogle små problemer i overstående opgaver, og ville være glad for, hvis jeg kunne få nogle ledetråde, som kunne hjælpe. Tak på forhånd :-)

Studieportalen.dk anbefaler:
Kemi
Hentet af 1743
Kemi
Hentet af 471
Kemi
Hentet af 636
Kemi
Hentet af 386
Kemi
Hentet af 614
Kemi
Hentet af 48
Kemi
Hentet af 718
Kemi
Hentet af 198
Kemi
Hentet af 271
Fysik
Hentet af 237



Brugbart svar (0)
23. april 2012 af 

                                              O                                                        O
                                               ||                                                         ||
                                   C - C - C - O - C - C                                 C - C - O - C - C - C             

                                   propansyreethylester                             ethansyrepropylester



Brugbart svar (0)
23. april 2012 af 

forsæbning:
                                           O                                                   O
                                            ||                                                    ||
                                    R1 - C - O - R2   +   OH-   --->   R1 - C - O-    +      HO - R2

dvs
                                                     O                                                            O
                                                      ||                                                             ||
                                    C - C - C - C - O - C - C   +   OH-   --->   C - C - C - C - O-     +    HO - C - C

                                        butansyreethylester                                   butansyre                   ethanol

                                
                                       


                                   



Brugbart svar (0)
23. april 2012 af 

Opgave 165:

a) Propansyreethylester fremstilles ved en kondensationsreaktion mellem carboxylsyren, propansyre, og alkoholen, ethanol. Reaktionen er dog så langsom, at der bruges en katalysator i form af en stærk syre, for at fremme esterdannelsen.

Reaktionsskemaet ser derfor således ud:

                                                                      Katalysator

CH3-CH2-C(=O)-OH   +   CH3-CH2-OH     -->     CH3-CH2-C(=O)-O-CH2-CH3   +   H2O

       Propansyre                        Ethanol                            Propansyreethylester                Vand

 

b) Ethansyrepropylester fremstilles under samme forhold (brug af katalysator) og ved samme reaktion, som ovenstående, men dannes esteren mellem ethansyre og propanol.

Reaktionsskemaet ser ud som følger:

                                                                     Katalysator

CH3-C(=O)-OH   +   CH3-CH2-CH2-OH     -->     CH3-C(=O)-O-CH2-CH2-CH3   +   H2O

     Ethansyre                     Propanol                                Ethansyrepropylester                 Vand

 

Opgave 166:

Forsæbning af butansyreethylester er en hydrolyse af esteren, med en stærk base.

Reaktionsskemaet er skrevet nedenfor:

 

CH3-CH2-CH2-C(=O)-O-CH2-CH3   +   OH (minus)     -->     CH3-CH2-CH2-C(=O)-O (minus)   +   CH3-CH2-OH

            Butansyreethylester                       Hydroxid-ion                               Butanoat-ion                                 Ethanol

 

Jeg håber det hjælper lidt, ellers kan du bare skrive :)



Brugbart svar (0)
23. april 2012 af 

#2


forsæbning:
                                           O                                              O
                                            ||                                               ||
                                    R1 - C - O - R2   +   OH-   --->   R1 - C - O-    +      HO - R2

dvs
                                                     O                                                            O
                                                      ||                                                             ||
                                    C - C - C - C - O - C - C   +   OH-   --->   C - C - C - C - O-     +    HO - C - C

                                        butansyreethylester                                   butansyre                   ethanol

                                
                                       


                                  


Opret svar

Du skal være logget ind, for at oprette et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind. Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.