Fysik

Opdrift - beregne dybden af båd

05. maj 2012 af 2467234 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej.

Jeg skal have udregnet hvor dybt en båd ligger. Den er lavet af to pvc-rør som er 4 meter lange pr. stk. og har en indvendig diameter på 30 cm. Den skal kunne bære 300 kg.

Ft = 300*9.82 = 2946 N

Fop = 2*(pi*r^2*h) = 5548 N

Men nu skal jeg have regnet ud hvor dybt den synker med en belastning på 300 kg. Er der nogen der ved hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

Den synker netop så dybt, at den fortrænger en vandmængde, hvis tyngdekraft netop modsvarer tyngdekraften på båd+belastning.


Svar #2
05. maj 2012 af 2467234 (Slettet)

Kan se jeg har skrevet Fop forkert. Det rigtige er Fop =1000*(2*(pi*r^2*h))*9.82 = 5548 N

 

Er der nogen der kan give et eksempel på en udregning? Kan ikke rigtig komme videre.


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

Det er rørenes udvendige diameter, der er relevant for beregningen af det rumfang vand, der fortrænges. Det er så et cirkelafsnit med radius lig med den ydre radius og en pilhøjde svarende til bådens dybde i vandet, der bestemmer arealet, der skal ganges med rørets længde.


Svar #4
05. maj 2012 af 2467234 (Slettet)

Forstår det stadig ikke :(

Er det muligt at nogen kan lave udregningerne? Den har en udvendig diameter på 31.5cm

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Hvis båden stikker dybden d i vandet , fortrænger 1 rør en vandmængde, hvis rumfang beregnes som arealet at et cirkelafsnit med radius rydre og pilhøjde d. Dette areal ganges med rørets længde h. Da der er to rør, fortrænger de tilsammen 2 gange det rumfang. Beregn tyngden af den fortrængte vandmængde. Den skal netop modsvare tyngdekraften på båd+last. Balancen giver en ligning til bestemmelse af dybden d.


Svar #6
06. maj 2012 af 2467234 (Slettet)

#Andersen11

Kan virklig ikke se hvordan dette skal løses. Jeg har prøvet frem og tilbage men ender med vidt forskelige resultater.

Kan du ikke komme med udregningerne eller bare et eksempel?


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Hvis cirkelafsnittets pilhøjde er d og dets radius rydre, er dets centervinkel θ bestemt ved

θ = 2·cos-1((rydre-d)/rydre) , 0 < d < rydre

og dets areal er

A = (1/2)·rydre2·(θ - sin(θ))

Den samlede masse at den fortrængte vandmængde er da

mvand = 2·A·h·ρvand .

Med rydre = 0,315/2 m , h = 4,0 m , d = 0,15 m og ρvand = 1,0·103 kg/m3 fås

mvand = 292,8 kg

Den skal altså stikke dybere end d = 0,15 m for at kunne bære en last på 300 kg.

 


Skriv et svar til: Opdrift - beregne dybden af båd

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.