Kemi

Korresponderende syrebase-par

06. maj 2012 af evaen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg skal kigge på puffersystemet

CO+ 3 H2O ⇔ H2CO3

(alt er opløst i vand, aq)

Når man skal regne på pH for dette puffesystem, hvilke tal skal man så bruge - altså hvilken pKs værdi, og hvad er det for et korresponderende syre-basepar man skal kigge på?

Og er det forresten ligemeget om man skriver højresiden som

H2CO3(aq)

Eller

2 H3O+(aq) + CO32-(aq)


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. maj 2012 af kuerten15

Altså den ligevægt ser således ud:

CO2 + H2O <-> H2CO3 <-> H+ + HCO3-

Denne ligevægt er særlig relavant i knogler: HCO3- <-> H + CO3(2-)

pH = pKs(H2CO3) + [HCO3-] / [H2CO3]


Svar #2
06. maj 2012 af evaen (Slettet)

Men altså i min opgave ser det ud som på billedet jeg har vedhæftet, og der står der er tale om et puffersystem, og jeg skal beregne hvor meget CaCOder skal til for at modvirke en pH-ændring fra 8 til 7

Der står tidligere noget om at koncentrationen af lactat- går fra 0 mM til 200mM, men det er ikke tydelig om det skal bruges igen i denne opgave

Hvilke formler skal jeg nu bruge?

Vedhæftet fil:2012-05-06_1306.png

Brugbart svar (1)

Svar #3
06. maj 2012 af kuerten15

Jeg har da også skrevet, at det er et buffersystem.

Du har: H2O + CO2 -> H2CO3 og CaCO3 + H2CO3 -> Ca(HCO3)2


Svar #4
06. maj 2012 af evaen (Slettet)

Nu går mit spørgsmål her efterfølgende jo godt nok også mest på hvordan jeg skal regne videre når jeg skal finde n for CaCO3, og ikke for mere at vide en det jeg allerede har skrevet, og at pKs for mælkesyre er 3.86. Ved du hvordan man kan regne det ud?


Brugbart svar (1)

Svar #5
06. maj 2012 af kuerten15

Nej, desværre.. Jeg synes ikke, at jeg kan se hvordan..


Brugbart svar (1)

Svar #6
06. maj 2012 af mathon

du har
                      HCO3- / CO3-           hvor vi i det følgende ser bort fra. at  H2CO3 ikke kan isoleres
                                                         men forefindes som H2O og CO2

 

                      HCO3-   +    H2O   <--->   CO32-   +   H3O+

                             pH = pKs2 + log(nb / ns)

                             pH = 10,4 + log(n(CO32-) / n(HCO3-))
og

                      H2CO3-   +    H2O   <--->   HCO32-   +   H3O+

                             pH = pKs1 + log(nb / ns)

                             pH =  6,52 + log(n(HCO32-) / n(H2CO3))



 


Svar #7
06. maj 2012 af evaen (Slettet)

Nu ved jeg ikke om jeg har været dårlig til at stille de rigtige spørgsmål.. men her er link til selve opgaven http://www.emu.dk/gym/fag/bt/uvm/dokumenter/eksamen/tidl_forsoeg/2005-BT-1.pdf

- det er opgave d) på side 7 jeg slet ikke kan finde ud af


Brugbart svar (2)

Svar #8
06. maj 2012 af mathon

Under en lang oxygenfri dvaleperiode stiger lactatkoncentrationen fra næsten 0 mM til
200 mM = 0,2 M

Skildpaddens væskevolumen er 200 mL.

d) Hvor mange gram CaCO3 skal afgives fra skjoldet for at modvirke
lactatforsuringen i skildpadden?

                                       n(lactat-) = V·c = (0,200 L) · (0,2 mol/L) = 0,0400 mol
som ækvivalerer
                                       (1/2)·(0,0400 mol) Ca2+ = 0,02 mol Ca2+
som ækvivalerer
                                       0,02 mol CaCO3
dvs
                                       m(CaCO3) = n·M = (0,02 mol) · (100,086 g/mol) = 2,00 g som fragår
                                   
                                                                                             skildpaddeskjoldet til neutralisering af lactatforsuringen

 

.................

     M(CaCO3) = sum({1,1,3}*{40.078,12.011,15.999}) g/mol = 100,086 g/mol


Skriv et svar til: Korresponderende syrebase-par

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.