Der er lige nu 99 online.
Start Lektieforum Se video Test dig selv Opgaver
Opret spørgsmål

Matematik

ligning :/

08. maj 2012 af 
 - Niveau: B-niveau

Jeg har simpelthen så svært ved at få den her ligning til at gå op.
 

-x^3+1,5x^2+6x-1 = 6,5-x

??

jeg har prøvet med fx.
-x^3+1,5x^2+6x-1 = 6,5-x
-x^3+1,5x^2 -1 =6,5-x-6x
-x^3-1             = 6,5-5x
                      =-6,5+1,5^2-5x
                     -1 = 6,5+2,59x
                -1-6,5  =1,59x


jeg føler selv det ser helt underligt ud. håber nogen kan hjælpe mig.

Studieportalen.dk anbefaler:
Matematik
Hentet af 171
Matematik
Hentet af 4
Kemi
Hentet af 25
Matematik
Hentet af 449
Matematik
Hentet af 63
Matematik
Hentet af 478
Matematik
Hentet af 611



Brugbart svar (1)
08. maj 2012 af 

Det er uforståeligt, hvad du laver i de udregninger.

Saml alle led på venstre side. Så bliver ligningen

-x3 +1,5x2 +7x -7,5 = 0 , eller (efter multiplikation med -2)

2x3 -3x2 -14x +15 = 0 ,

og det ses let, at x = 1 er en rod. Foretag derfor faktoriseringen

2x3 -3x2 -14x +15 = (x-1)·(2x2 + bx + c) .

Bestem koefficienterne b og c ved simpel udregning, og løs så ligningen ved at benytte nulreglen.



Brugbart svar (1)
08. maj 2012 af 

Udregnes faktoriseringen har man

2x3 -3x2 -14x +15 = (x-1)·(2x2 + bx + c)

                                = 2x3 + (b - 2)x2 + (c - b)x -c ,

hvoraf man aflæser

b - 2 = -3
c - b = -14
-c = 15 ,

dvs. b = -1 , c = -15, og dermed

2x3 -3x2 -14x +15 = (x-1)·(2x2 -x -15) = (x-1)·(2x+5)·(x-3)



Brugbart svar (1)
08. maj 2012 af 

... = (x-1)·0.5(x+2,5)·(x-3)  = 0.5 (x-1)·(x+2.5)·(x-3)     Andersen har brugt gættemetoden - p/q metoden  :D

 

solve( ligning , x) kunne du også bruge... men super øvelse at få træning af.

 



08. maj 2012 af 

oki tak for hjælpen.

så står der også ... i første kvadrant afgrænses der mellem grafen for f og grafen for g et område, der har et areal. b) Bestem dette areal.

skal jeg da bare sætte x=1 ind i f(x) ? eller ?
 



Brugbart svar (1)
08. maj 2012 af 

#4

Du skal først løse ligningen f(x) = g(x) for at bestemme grænserne for det bestemte integral.



Brugbart svar (1)
08. maj 2012 af 

#3

Det er nu en generel sætning, at når summen af alle koefficienterne i et polynomium er lig med 0, er x = 1 en rod i polynomiet. Polynomiers division bruges så til at reducere graden. Men lad os da bare kalde det "gætte"-metoden.


Opret svar

Du skal være logget ind, for at oprette et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind. Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.