Der er lige nu 453 online.
Start Lektieforum Se video Test dig selv Opgaver
Opret spørgsmål

Matematik

differentialregning

09. maj 2012 af 
 - Niveau: B-niveau

Jeg sidder lidt fast i en matematik opgave.



En funktion er bestemt ved:  f(x)= (1/4)x2+ln(x)                x > 0

a) Bestem ligningen for tangenten til grafen f for punktet (4,f(4))

y =2,25x - 3,67371



Men kan ikke finde ud af opg. B?
 

b) Bestem koordinatsætter til hvert af de punkter for grafen f, hvor tangenten har hældning 1,5?

Studieportalen.dk anbefaler:
Matematik
Hentet af 309
Matematik
Hentet af 1409
Matematik
Hentet af 845
Matematik
Hentet af 2424
Matematik
Hentet af 1113
Matematik
Hentet af 1326
Matematik
Hentet af 1473
Matematik
Hentet af 967
Matematik
Hentet af 627
Matematik
Hentet af 994



Brugbart svar (1)
09. maj 2012 af 

b) Følg den forklaring, du fik i din anden tråd. Løs ligningen f '(x0) = 1,5 = 3/2 . Derved finder man x-koordinaterne til de punkter, hvor tangenten til grafen har en hældningskoefficient på 1,5 .



09. maj 2012 af 

får kun et punkt, 1,41667



Brugbart svar (1)
09. maj 2012 af 

#2 så gør du noget forkert, da der er 2 punkter hvor f '(x)=3/2

desuden er f '(1,41)=1.414....

skriv op hvad du har gjort.



09. maj 2012 af 

undskyld, men er helt forvirret lige nu :-(

Er ikke klar over hvad jeg helt præcis skal gøre..

 



Brugbart svar (1)
09. maj 2012 af 

#4 du skal starte med at løse ligningen

f '(x)=3/2 altså

(1/2)*x+1/x=3/2 find x.

lidt hjælp.

(1/2)*x+1/x=3/2 ⇔ x≠0

(1/2)*x2+1=(3/2)x  ⇔

(1/2)*x2-(3/2)x+1=0 som er en normal 2.gradsligning.



09. maj 2012 af 

x = 1

eller

x = 2



09. maj 2012 af 

Nej

x = -2 eller x = 3/2



Brugbart svar (1)
09. maj 2012 af 

#6

ja koordinaterne er så

(1,f(1)) og (2,f(2))

#7 nej...



09. maj 2012 af 

okay-.

 

Men hvorfor siger man (3/2), når hældningen er 1,5?

 



Brugbart svar (1)
09. maj 2012 af 

#9 det behøver du heller da 3/2 er et "pænt" tal.

men står der fx. 0,666666666.....=2/3 så skal du regne med 2/3 og ikke 0,66666666.



09. maj 2012 af 

hvor kommer det der 3/2 fra?



Brugbart svar (1)
09. maj 2012 af 

#11

Det bør da være kendt, at (3/2) = 1,5 .


Opret svar

Du skal være logget ind, for at oprette et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind. Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.