Kemi

Syntese af ferrosulfat

15. maj 2012 af fedtmule45 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej! Det ville være en kæmpe hjælp hvis der var en der kunne kigge denne her aflevering igennem og se om det er gjort rigtigt.

Det er som overskriften siger syntese af ferrosulfat og i den praktiske øvelse har vi brugt 3 g ståluld. Mine udregninger er her: :)

 

Reaktionsskema:
Fe(s)+H_2 SO_4 (aq)+7H_2 O(l)→FeSO_4 7H_2 O(aq)+H_2 (g)

Nogle teoretiske beregninger
Hvis vi starter med præcis 3,00 g jern, (ståluld)

Masse jern, (ståluld):  3,00 g.

Masse, (teoretisk), af FeSO4 • 7 H2O:
Starter med at finde den molare masse: M(FeSO_4*7H_2 O=55,85+32,07+4*16+14*1,008+16=182,032g/mol
Derefter skal jeg finde stofmængden: n=m/M=3g/(182,032g/mol)=0,0165mol
Da stofmængdsforholdet er 1:1 kan jeg nu finde massen af FeSO_4*7H_2 O: m=n*M=0,0165mol*182,032g/mol=3,0035 g


Masse, (teoretisk), af FeSO4 • 4 H2O:

Jeg starter med at finde den molare masse: M(FeSO_4*4H_2 O=55,85+32,07+4*16+8*1,008+16=175,99g/mol
Da jeg kender stofmængdeforholdet mangler jeg nu bare at massen: FeSO_4*4H_2 O:m=n*M=0,0165mol*175,99g/mol=2,90g


Masse, (teoretisk), af FeSO4 • H2O :

Jeg starter med at finde den molare masse: M(FeSO_4*H_2 O)=55,85+32,07+4*16+2*1,008+16=169,94g/mol
Nu finder jeg så massen: m=n*M=0,0165*169,94g/mol=2,80g

Beregninger fra jeres forsøg 
Her startede i med lidt forskellige masser, dog burde de alle være ca. 3 g.
Forsøg, i stuetemperatur

Masse jern, (ståluld): 3g


Masse, teoretisk, af FeSO4 • 7 H2O:
Starter med at finde den molare masse: M(FeSO_4*7H_2 O=55,85+32,07+4*16+14*1,008+16=182,032g/mol
Derefter skal jeg finde stofmængden: n=m/M=3g/(182,032g/mol)=0,0165mol
Da stofmængdeforholdet er 1:1 kan jeg nu finde massen af FeSO_4*7H_2 O: m=n*M=0,0165mol*182,032g/mol=3,0035 g

Masse, praktisk, af FeSO4 • 7 H2O: 5,4g


Udbytte i %:
Udbytte-%=m(praktisk udbytte)/m(teoretisk udbytte) *100%=5,4g/3,0035g*100%=179%


Efter tørring ved 85 °C


Masse, teoretisk, af FeSO4 • H2O : 2,80 g


Masse, praktisk,  af FeSO4 • H2O:

Udbytte i %:

 

De to sidste mangler jeg lige nogle data på :). 

På forhånd tak! 


Skriv et svar til: Syntese af ferrosulfat

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.