Matematik

Renteformlen og eksponentiel vækst !!! årsprøve i matematik i næste uge...

24. maj 2012 af brunoo4 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej allesammen !!

jeg står med et lille propblem, jeg har mundtlig årsprøve i matematik i næste uge og jeg har fået spørgsmålet:

Hvilken form for vækst beskriver renteformlen? (eksponentiel vækst)

Gør rede for, hvordan nogle af de egenskaber og begreber, der er tilknyttet den relevante vækstform (eksponentiel vækst), kan anvendes til besvarelse af praktiske spørgsmål vedrørende simpel opsparing.

parenteserne hvori der står eksponentiel vækst, er fordi jeg ved det er den vækstform renteformlen beskriver, men jeg ved ikke med alt det andet ??... 

ps. jeg har set dette link som jeg er lidt i tvivl om det kunne være noget hjælp til begrundelse af. hvorfor det er eksponentiel vækst eller om det er hjælp til hele spørgsmålet ??....

https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=531805

 

ville være dejligt hvis i gad hjælpe!!!!

hilsen Jacob fra roskilde Katedralskole der skal op til årsprøve i næste uge !!!


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. maj 2012 af mathon

eksponentiel vækst

                                                     f(x) = y = b·ax  =  b·(1+r)x            

                                                    som med a>1  eller r>0 og x positiv og hel

                   kan udtrykkes
                                                     f(n) =  b·(1+r)n          b = f(0)
eller i den
finansielle verden
                                                     Kn =  Ko·(1+r)n
 

                                          

 


Svar #2
24. maj 2012 af brunoo4 (Slettet)

okay det eneste jeg ikke forstår er, b = f(0), hvad vil det sige ??

også tror jeg heller ikke helt jeg forstår spørgsmålet nedenunder? hvis du forstår det kunne du så forklare mig det udfra dit svar du har skrevet?

Gør rede for, hvordan nogle af de egenskaber og begreber, der er tilknyttet den relevante vækstform, kan anvendes til besvarelse af praktiske spørgsmål vedrørende simpel opsparing

og mange tak fordi du gad hjælpe !!!!


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. maj 2012 af Euroman28

brunoo4,

det at at f(0)=b i en

betyder simpelthen at b er startværdien for din funktion.

Det vil sige hvis du sætter har et medemstal i en forening som er grundlagt i 1990, og du måler antal medlemmer fra f.eks. 1990 til 2000, så er 1990 år nul, og derfor f(0)=b.

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #4
24. maj 2012 af brunoo4 (Slettet)

okay mange tak for hjælpen !!!!

og som sagt i min kommentar før forstår jeg ikke helt mit spørgsmål og mathon egentlig svaret på hele mit spørgsmål... altså:

Gør rede for, hvordan nogle af de egenskaber og begreber, der er tilknyttet den relevante vækstform (eksponentiel vækst), kan anvendes til besvarelse af praktiske spørgsmål vedrørende simpel opsparing.


Brugbart svar (1)

Svar #5
24. maj 2012 af mathon

          hvad vokser kapitalen 8.500 til med en årlig rentesats på 0,045 efter 14-år

                                                     Kn =  8.500·(1+0,045)14

 

          hvor meget skal indsættes for med 3% p.a. efter 10 år at være vokset til 32.000 kr

                                                     Ko =  K10·(1+0,03)-10
 


          hvilken rentesats har kapitalen 16.000 kr stået til efter på 12 år at være vokset til 24.000 kr

                                                     Kn =  Ko·(1+0,03)12

                                                     24.000 = 16.000·(1+r)12

                                                     (1+r) = (24/16)1/12

                                                     r =1,51/12 - 1

 

 

 

 

 

                      


Svar #6
27. maj 2012 af brunoo4 (Slettet)

jo mange tak, men jeg forstår bare ikke hvad det er for nogle egenskaber og begreber den eksponentielle vækst har, som kan anvendes til spørgsmål vedrørende opsparing ??

fordi de eksempler ovenfor du har givet det er vel renteregning(eller hvad det nu er) men jeg skal gør rede for hvad det er for noget som eksponentiel vækst har der kan bruges til opsparing ??

i må undskylde mit besvær men forstår bare ikke mit spørgsmål ??


Brugbart svar (1)

Svar #7
27. maj 2012 af Euroman28

altså brunoo4,

 

Hvis du har formlen

så er elementet 1+r det man kalder fremskrivningsfaktoren. Det vil sige du fremskriver kapitalen
med et fast antal procent over en periode på t terminer.

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #8
27. maj 2012 af brunoo4 (Slettet)

ja jeg forstår men tror der nogle misforståelser indblandet ... jeg har fået spørgsmålet:

Hvilken form for vækst beskriver renteformlen? (eksponentiel vækst)

Gør rede for, hvordan nogle af de egenskaber og begreber, der er tilknyttet den relevante vækstform (eksponentiel vækst), kan anvendes til besvarelse af praktiske spørgsmål vedrørende simpel opsparing.

 

det jeg ikke forstår er det jeg skal gøre rede for... renteformlen er som du har beskrevet den: K(t) = K0 * (1 + r)^t...

og jeg har forstået at den vækst der beskriver renteformlen bedst er Eksponentiel vækst... MEN det jeg ikke forstår er, skal jeg bare sige alt det i flinke mennesker har skrevet?... for jeg forstår godt det i har skrevet forstår bare ikke hvad der menes med den " tilknyttede vækstforms egenskaber og begreber" ??


Brugbart svar (1)

Svar #9
27. maj 2012 af Euroman28

@#4,

vil mene du skal kunne sige hvis du har noget kapital K_0 som du fremskriver med en fast rente over et antal terminar.

Du kan f.eks. sammenligne den med den eksponentielle vækst funktion. F.eks. ved at lave en tegning, og sige at de formel har fælles egenskaber.

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #10
27. maj 2012 af brunoo4 (Slettet)

okay mange tak for hjælpen og undskyld besværet !!


Brugbart svar (1)

Svar #11
27. maj 2012 af Euroman28

brunoo: valg så lidt held og lykke, og husk at trykke brugbart svar på det du finder brugbart :)

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #12
27. maj 2012 af brunoo4 (Slettet)

tak skal du have :)

når okay jeg er ny så godt at du siger det :)

 


Svar #13
27. maj 2012 af brunoo4 (Slettet)

også lige noget helt andet hvad betyder tegnet:     xεR

jeg har det i forbindelse med andengradspolynomium... hvor det er givet ved formen f(x) = ax2 + bx + c ; xεR.... ??


Brugbart svar (0)

Svar #14
01. juni 2013 af Alys (Slettet)

x tilhører de rationelle tal.


Brugbart svar (0)

Svar #15
02. juni 2013 af Alys (Slettet)

sorry...mente "reelle tal"

 

R = reelle tal

Q = rationale


Skriv et svar til: Renteformlen og eksponentiel vækst !!! årsprøve i matematik i næste uge...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.