Der er lige nu 1625 online.
Start Lektieforum Se video Test dig selv Opgaver
Opret spørgsmål

Kemi

Ligevægt

28. maj 2012 af 

Hej.. Håber, jeg kan få lidt hjælp..

En blanding af methan og hydrogensulfid kan ved opvarmning reagere og indstille sig i ligevægt med carbondisulfid (CS2) og hydrogen efter følgende reaktionsskema:

CH4(g) + 2H2S(g) <--> CS2(g) + 4H2(g)

Når 1,0 mol methan og 2,0 mol hydrogensulfid anbringes i en lufttom reaktionsbeholder med et volumen på 300 L og herefter opvarmes til 1000 K, indstiller ligevægten sig således, at ligevægtskonstanen bliver 0,232.

Beregn koncentrationerne af de fire stoffer efter at ligevægten har indstillet sig.

Jeg ved, at:  0,232 = [CS2] * [H2]4 / [CH4] * [H2S]2

Men jeg ved ikke, hvordan jeg skal komme videre..

Studieportalen.dk anbefaler:
Dansk
Hentet af 287



Brugbart svar (1)
30. maj 2012 af 

Du sætter et skema op for mol ef de forskellige komponenter efter reaktion hvor x er et tal der angiver hvor meget af methanen der har reageret. Derefter omregner du det til koncentrationer, indsætter i ligevægtsudtrykket og løser ligningen i forhold til x.

 

                 CH4(g) + 2H2S(g) <--> CS2(g) + 4H2(g)

nstart             1                 2                     0              0

nslut             1-x              2-2x                x               4x

Cslut            1-x/V           2-2x/V             x/V           4x/V

 

0,232 = [CS2] * [H2]^4 / [CH4] * [H2S]^2

0,232=x/V*(4x/V)^4/((1-x/V)*(2-2x/V)^2)

derefter skal x bare udregnes og du kan finde mængden af mol for de forskellige stoffer


Opret svar

Du skal være logget ind, for at oprette et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind. Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.