Der er lige nu 1796 online.
Start Lektieforum Se video Test dig selv Opgaver
Opret spørgsmål

Matematik

Differentialregning

30. maj 2012 af 
 - Niveau: B-niveau

Hey alle.

Hvordan differentierer man 6x*3x^2 ?

Har bare ikke helt styr på differentiations reglerne. Når noget er ganget på funtionen bliver der der så, og hvad sker der når du er plusset/minusset på funktionen?

 

3x^2+6x-1

3x^2*3x-1

3x^2-3x-1

4^2-6x*2

 

håber der er nogen der kan hjælpe? :)

Studieportalen.dk anbefaler:
Matematik
Hentet af 310
Matematik
Hentet af 1410
Matematik
Hentet af 845
Matematik
Hentet af 2424
Matematik
Hentet af 1113
Matematik
Hentet af 1326
Matematik
Hentet af 1473
Matematik
Hentet af 967
Matematik
Hentet af 627
Matematik
Hentet af 994



Brugbart svar (0)
30. maj 2012 af 


Brugbart svar (1)
30. maj 2012 af 

f(x) = x⇔ f'(x) = a.xa-1

g(x) = f(x).h(x)  ⇔  g'(x) = f'(x).h(x) + f(x).h'(x)



Brugbart svar (1)
30. maj 2012 af 

Det er godt at huske følgende:

(xa)' = a·xn-1

Det første regnestykke bliver altså

(3x2+6x-1)' = 6x+6

 


 

 



Brugbart svar (1)
30. maj 2012 af 

Du kan se et skema for differentialkvotienterne for nogle standart funktioner på http://ga.randers-hf-vuc.dk/matlex/diff.html#standardfunk Nedenunder er angivet de simple regneregler



Brugbart svar (1)
30. maj 2012 af 

Du ganger altid koefficient med potensen af x og så falder potenstallet, dvs

ax^n = a*nx^n-1 

Dvs. din 6x bliver til (husk på der er et usynligt 1 tal ved potenset af x dvs. der står x^1, men det ser dumt ud, så man skriver bare x.) 6*1 = 6.

 

Grunden til at x'et forsvinder er fordi at hvis du siger 1-1 = 0

3x^2 = 3*2x^(2-1) = 6x^1 = 6x

3x^2+6x-1 = 3*2x^(2-1) + 6*1x^1-1)= 6x+6 (-1 forsvinder fordi der ikke er noget, det er "usynligt" og man kan ikke trække eller gange noget usynligt med noget andet) og husk x^0 er = 0 

3x^2*3x-1 : Her skal du huske på at du skal bruge produktreglen som hedder f ' (a*b) = a ' * b + b' * a

Første led differentieret gange med andet led IKKE-differentieret + andet led differentieret ganget med første led IKKE differentieret

dit a = 3x^2 og dit b = 3x-1

dvs. du får:

f '(3x^2*3x-1) = 3*2x^(2-1) * 3x-1 + 3*1x^(1-1) +3x^2 = 6x*3x-1 + 3 = 18x + 2

 

(3x^2-3x-1) ' = 6x-3 

(4x^2-6x^*2) ' = 8x-12x

 



Brugbart svar (1)
30. maj 2012 af 

Hov vent! 

f '(3x^2*3x-1) = 3*2x^(2-1) * 3x-1 + 3*1x^(1-1) *3x^2 = 6x*3x-1+3 * 3x^2 = 27x -1

 


Opret svar

Du skal være logget ind, for at oprette et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind. Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.