Matematik

Monotoniforhold uden hjælpemidler

30. maj 2012 af faxekondi2 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Er der nogen, der kan besvare:

 

En funktion er givet ved

f(x)=x^3-4x^2+4x+5

Bestem monotoniforholdene for f


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. maj 2012 af jnl123

du kan differentiere f og sætte lig 0:

f'(x) = 0

det er en andengradsligning med 2 løsninger (r1 og r2) som fortæller hvor f er vandret. Dvs. der er 3 intervaller:

]-∞ ; r1] hvor f enten er stigende eller faldende

[r1 ; r2] hvor f enten er stigende eller faldende

[r2 ; ∞[ hvor f enten er stigende eller faldende

 

og så de 2 punkter r1 og r2 hvor f er konstant


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. maj 2012 af lunkente (Slettet)

Start med at differentiere f:

f'(x) = 3x^2 -8x + 4

Sæt f'(x) = 0

x=2/3 eller x=2

Du skal du undersøge om f'(x) 's fortegn i intervallet ]- (uendelig); 2/3 [ og ] 2/3 ; 2 [ og ]2 ; + (uendelig)[ hvilket du gør ved at finde f'(x) for et tal i hvert af intervallerne.

for f'(x) > 0 => f(x) er voksende i dette interval

for f'(x) < 0 => er aftagende i dette interval

Og så læg mærke til om f(2/3) og f(2) er maksimum eller minimum :)


Svar #3
30. maj 2012 af faxekondi2 (Slettet)

Tak for de hurtige svar!

 

Hvordan får man  x=2/3 eller x=2?

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. maj 2012 af wonk (Slettet)

Monotoniforhold for en funktion beskriver hvor en given funktion har maksimum og minimum (med ét ord kaldet ekstrema).

I et 3. gradspolynomium som den givne funktion er, har du to ekstrema.

Ved ekstrema er tangenthældningen til grafen for f vandret, og da er differentialkvotienten 0.

Når du ved hvor x har ekstrema, skal du finde ud af hvilken der er maskimum og minimum. Det finder du ved at finde tangenthældningen imellem de to ekstrema. Hvis du tegner det bliver det meget tydeligt.


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. maj 2012 af jnl123

x=2/3 og x=2 er de to løsninger til:

f'(x) = 0

Altså hvis du differentierer f(x):

f'(x) = 3x^2 -8x +4

og løser den andengradsligning


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. maj 2012 af ak08 (Slettet)

#4 Hvordan finder man tangenthældningen mellem de to ektstrema så?


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. maj 2012 af mathon

 

        f '(x) = 3x2 + (-8)x + 4 = 0

                    d = (-8)2 - 4·3·4 = 64 - 48 = 16
                    √(d) = √(16) = 4

                       x = (-(-8) ± 4) / (2·3)

                       x = (4 ± 2) / 3

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. maj 2012 af wonk (Slettet)

#6

Du kigger på differentialkvotienten imellem de to ekstrema.

Tag en vilkårlig x-værdi mellem de to ekstrema og udregn differentialkvotienten. Er den positiv er dit første ekstrema et minimum, og det omvendte er selvfølgelige gældende hvis den er negativ. Hvis du tegner det er det nemt at indse. Bare hav in mente at differentialkvotienten er lig tangenthældningen i punktet.


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. maj 2012 af mathon

    
                            brug M-M-reglen for et andengradspolynomium med d>0

                M-M-reglen: et andengradspolynomium med to nulpunkter
                                    har Modsat fortegn af koefficienten til x2 Mellem nulpunkterne


Skriv et svar til: Monotoniforhold uden hjælpemidler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.