Matematik

Vektorfunktionen

31. maj 2012 af Whut (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har vedhæftet fil, og skrevet lidt om på , som jeg selv gerne vil prøve at regne ud. Jeg vil kun vide hvordan man gør, ikke andet.

Mit bud:

a) Da pilen affyres, skal man sætte t = 0, altså p(0), får man oplyst hvor højde der kan være og x-koordinat skal frakastes.

b) Hvordan gør jeg det? Jeg ved, at jeg skal bruge noget med cosinusrelation eller vinklen mellem to linjer i rummet.

c) Jeg går ud fra, at jeg skal finde xp(t) = xq(t) eller jeg ændrer parameteren på højre side, da deres banekurv ikke er det samme - altså xp(t) = xq(s). Samtidig skal jeg også finde yp(t) = yq(s), som det bliver 2 ligninger med 2 ubekendte. Derefter finder jeg ud af, om p(t) = p(s) eller q(t) = q(s). Er det korrekt?

BEMÆRK: Der er stavefejl, der skulle stå "vinklen v med vandet"

Vedhæftet fil: Word.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
31. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

Pilen vil vel være tangent til sin banekurve. Hvis x-retningen er vandret, skal man bestemme vinklen mellem p'(t) og vandret.

Det er ikke tilstrækkeligt, at de to banekurver skærer hinanden -- de skal også skære hinanden til samme tidspunkt, ellers rammer pilen ikke den røde plet. Man skal løse ligningen p(t) = q(t) . man kan løse ligningerne xp(t) = xq(t) og yp(t) = yq(t) hver for sig , men pilen rammer kun det røde punkt, hvis de to ligninger har samme løsning for t.


Svar #2
31. maj 2012 af Whut (Slettet)

#1

a) Så, jeg må altså løse ligningen af y 'p(t) mht. t, altså y 'p(t) = 0. t'et indsættes i vektorfunktionen p(t). Er det korrekt?

b) Ja, x-retning er vandret. Hvis jeg har bestemt p'(t), hvordan definerer jeg vektoren af den vandrette retning? Skal jeg kalde det for v(t) = [xv(t) ; 0], men jeg ved ikke hvad x(t) er.

c) Tak. Har forstået.


Brugbart svar (1)

Svar #3
31. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

a) Hvis x er vandret og y er lodret, er pilens højde til tiden t = 0 da yp(0) .

b) Den vinkel v, som pilen danner med vandret, er så bestemt ved

cos(v) = xp'(t) / |p'(t)| = xp'(t) / √(xp'(t)2 + yp'(t)2)


Svar #4
31. maj 2012 af Whut (Slettet)

#3

a) Ok, forstået.

b) Hvor har du den formel fra, at cos(v) = xp'(t) / |p'(t)| ? Kunne man da heller ikke benytte

cos(v) = ab / |a||b| = ... ?


Brugbart svar (1)

Svar #5
31. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

b) Det er jo netop den formel med b = i og a = p'(t) . Her prikker p'(t)•i jo x-komponenten i p'(t) ud.


Svar #6
31. maj 2012 af Whut (Slettet)

#5

Det forstår jeg ikke. Hvad er i ? Er det en basisvektor? Eller kan du uddybe dig?


Brugbart svar (1)

Svar #7
31. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, i er basisvektoren parallel med x-aksen. Jeg gik ud fra, at det er standardnotation.


Svar #8
31. maj 2012 af Whut (Slettet)

#7

Jeg synes det er lidt svært at følge med til opgave b. Jeg har vedhæftet den fulde version, så kan du se hvordan opgaven lyder. I den sidste opgave, fandt jeg ud af, at xp(t) = xq(t) ⇒ t = 0.32 og yp(t) = yq(t) ⇒ t ≈ 0.37

Så kan man sige, at pilen vil ikke ramme det på grund af det her?

Vedhæftet fil:Fullopg6.png

Brugbart svar (1)

Svar #9
31. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

b) Man finder så

xp'(t) = 25 og yp'(t) = -9,82t+30 , så xp'(0) = 25 og yp'(0) = 30 , og dermed til tiden t = 0,

cos(v) = 25/√(252 + 302) ⇒ v = 50,19º .

En anden fremgangsmåde er tan(v) = yp'(0)/xp'(0) = 30/25 = 1,2 ⇒ v = 50,19º

c) Man løser så ligningen xp(t) = xq(t) , dvs 25t = 8 ⇒ t = 8/25 = 0,32s , og man beregner så

yp(0,32s) = 10,047m og yq(0,32s) = 11,497m , dvs. en forskel på yq-yp = 1,45m ved siden af.


Svar #10
31. maj 2012 af Whut (Slettet)

#9

Hold da op, jeg kunne godt lide den anden fremgangsmåde, som gav meget bedre mening end den første. Jeg kan godt se sammenhængende endnu bedre. Helt perfekt. Sikke nogle gode forklaringer du kommer med!

Mange tak for hjælpen!!!!


Skriv et svar til: Vektorfunktionen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.