Der er lige nu 1954 online.
Start Lektieforum Se video Test dig selv Opgaver
Opret spørgsmål

Kemi

Mængde beregning, hjælp! Kemi eksame!

19. juni 2012 af 
 - Niveau: B-niveau

Hej jeg kan simpelthen ikke finde ud af hvordan man løser kemi eksame spørgsmålet

Når man har 2g Zn og 4g I2 hvormange gram ZnIbliver så dannet? 
Molarmassen for Zn er 65.54 g/mol og for I2 252.4g/mol 

ZnI2 er så 319 g/mol 

nogen der kan fortælle mig hvordan man gør og hvorfor? 

Studieportalen.dk anbefaler:
Dansk
Hentet af 87
Kemi
Hentet af 124
Kemi
Hentet af 123
Oldtidskundskab
Hentet af 89
Kemi
Hentet af 1915
Fysik
Hentet af 44



Brugbart svar (0)
19. juni 2012 af 

Du ville hjælpe dig selv, hvis du opskrev reaktionsskemaet og afstemte det :)



19. juni 2012 af 

Zn + I--> ZnI

Jeg havde lavet en skema med masserne og mol og molar masser. 
Jeg er i tvivl hvordan, man får det rigtige masse af zinkdiiod



Brugbart svar (1)
19. juni 2012 af 

Zink og iodid reagerer tydeligvis i forholdet 1:1, så stofmængden af zink vil være lig stofmængden af iodid. Derfor vil den stofmængden af zink og iodid, der er mindst, være lig stofmængden af zinkiodid. Fx hvis vi havde 1 mol zink og 10 mol iodid, så ville vi få 1 mol zinkiodid (og 9 overskydende mol iodid). Ligesom hvis du skal lave en ostemad ^^ hvis du har tusind skiver ost men kun et stykke brød, kan du kun lave en ostemad :p

So, først omregnes massen af zink til mol (stofmængde). Det kan du gøre, fordi du kender atommassen ("molarmassen") af zink. Kender du en formel, der kan bruges til at omregne fra gram (masse, m) til mol (stofmængde, n)?



Brugbart svar (1)
19. juni 2012 af 

Du skal benytte formlen:
m=M*n                      -                    masse=molarmasse*stofmængde

Din reaktion er:

Zn + I2 --> ZnI2


Så beregner du stofmængden af Zn

m(Zn)=2g

M(Zn)=65.54g/mol

n(Zn)=m(Zn)/M(Zn)=2/65.54=0.031mol

 

Så beregner du stofmængden af I2

m(Zn)=4g

M(Zn)=252.4g/mol

n(Zn)=m(Zn)/M(Zn)=4/252.4=0.016mol

 

Du kan se at I2 og Zn begge reagerer 1:1 med ZnI2 og deres forhold i stofmængde vil derfor også være 1:1.
Her er det så vigtigt at kigge på det stof der begrænser reaktionen, i dette tilfælde stofmængden af I2, da det er denne er er mindst af.
Altså vil stofmængden af ZnI2 være lig stofmængden af I2

n(ZnI2)=n(I2)=0.016mol

M(ZnI2)=319g/mol

m(ZnI2)=n(ZnI2)*M(ZnI2)=0.016*319=5.06g

Så burde det være simpelt nok ;)



Brugbart svar (0)
20. juni 2012 af 

Hov. Der kom du da vist til at lave hele opgaven for ham ;-)



20. juni 2012 af 

Tusind tak! i to! :)


Opret svar

Du skal være logget ind, for at oprette et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind. Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.