Der er lige nu 653 online.
Start Lektieforum Se video Test dig selv Opgaver
Opret spørgsmål

Fysik

Henfaldskonstant (haster)

26. juni 2012 af 
 - Niveau: C-niveau

Hej dejlige brugere af Studieportalen. 

Har været så (u)heldig at trække radioaktivtet til min 24-timers fysik eksamen (STX, c-niveau).

Jeg er nu efterhånden godt med, nu er jeg bare nået dertil hvor jeg skal kunne forklar nogle formler.

Vi skal forklar alfa, beta og gamma henfald, bagrundsståling, halveringstid og henfaldskonstant osv..

Jeg forstår ikke henfaldskonstanten, og hvordan man finder frem til den.
Vi har lavet en opgave, hvor vi skulle finde halveringstiden for cs-137, og der jo foretaget en stråling af et atom over 10 minutter, hvor det blev først var beta henfald og blev så til gamma henfald.
Vi brugte et program til at måle disse radioaktive udslag (GM-rør og software), og så gjorde vi noget jeg ikke kan huske, men tror vi tog alle disse udslag og divideret dem sammen med noget, hvor vi så fik et endelig resultat spyttet ud som hed: 5,047,874023e, hvor 0,003793 så er opløftet.
Jeg har så skrevet, at  henfaldskonstanten(k) er 0,00373 og halveringstiden kan herved udregnes (T½=In(2)/0,003793=183 sek)

Jeg fik et flueben i opgaven ved dette afsnit, men alligevel skrev hun jeg skulle huske formlen:

N=N0*e^k*t

Og dette bliver jeg ved med at støde på når jeg googler halveringskonstant og halveringstid.
Men jeg forstår det ikke.
I opgaven har jeg både påregnet henfaldskonstanten og halveringstiden, right?
Hvad skal jeg så med N=N0*e^k*t?

 

ps: opaven behøves ikke at fremgå til eksamen, den behøves slet ikke nævnes, men bruger den bare lige som udgangspunkt, fordi jeg ikke forstår hvad henfaldskonstanten er på nu værende tidspunkt. 


Jeg kunne godt bruge et ordenlig spark information hvad henfaldskonstant er.

Studieportalen.dk anbefaler:



Brugbart svar (0)
26. juni 2012 af 

Henfaldskonstanten er det k, som er angivet i den formel som din lærer sagde du skulle huske(Det skal iøvrigt være e-kt. Du har udeladt minustegnet). Hvis du differentierer ligningen vil du få at N'(t) = -k*N(t), så k angiver direkte hvor hurtigt det radioaktive stof henfalder. Af den kan man så finde halveringstiden som det også fremgår af #0.

Det må da iøvrigt stå i din bog.



Brugbart svar (0)
27. juni 2012 af 

 

                     |ΔN|/(N·Δt) = (|ΔN|/N) / Δt ≈ k     som er det sandsynlige antal henfald pr tidsenhed


Opret svar

Du skal være logget ind, for at oprette et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind. Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.