Dansk

Erfaringer med klager i skriftlig dansk? STX

28. juni 2012 af placebo321 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg skal til at skrive en klage over min karakter i skriftlig dansk på STX. Stilen blev bedømt til 7. Jeg har ikke fået andet end 12 i skriftlig dansk i min gymnasietid, hvor jeg har haft 5 forskellige dansklærere. Jeg har fremvist stilen for min dansklærer, der mener, stilen er bedømt alt for hårdt. Hun har desuden fremvist stilen for en uafhængig censor, som også vurderer stilen højere end 7.

Jeg har overvejet at forholde mig til de formelle krav, som UVM har udstedt vedrørende skriftlig fremstilling i dansk. Desuden har jeg overvejet at citere eller henvise til hhv. min lærers og den uafhængige censors vurdering af min stil.

Er der nogen, der har erfaringer med at udfærdige en klage på STX? Hvordan mener I, at man skal gribe det an?


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. juni 2012 af Kulka (Slettet)

Nu har jeg aldrig klaget over en skriftlig karakter, men jeg ved, at det er ganske faa (kender faktisk ingen), som har faaet medhold i deres klager. 

Du virker dog overbevist om, at du vil klage, saa det synes jeg da, at du skal goere. Hvis jeg havde en laerer, som var enig og som ovenikoebet havde faaet en anden til at kigge paa den, og de var enige om at den fortjente mere, saa ville jeg nok bede laereren om hjaelp til at udfaerdige en ordentlig klage. Dine ideer virker til at vaere fornuftige. Det ser ud til, at du har et godt fundament for en klage. Men husk ogsaa paa, at du ogsaa kan falde i karakter, da en anden censor saa skal vurdere den.

Held og lykke.


Brugbart svar (5)

Svar #2
28. juni 2012 af JJ-cool (Slettet)

Nu skal man være meget opmærksom på, at der kan være stor forskel på, hvorledes to fremmede censorer opfatter og vurderer en stil i forhold til faglæreren, de altid har noget i "klemme" i forhold til eleven, som mankender.
Vær opmærksdom på, at det er to fremmede censorer, der har været enige
 

jeg er selv skriftlig censor og synes nogle gange, at mine egne elever er dømt lidt hårdt, men igen, når man kender eleven, kan man være tilbøjelig til at medlæse mange ting - læs være mere gavmild.

Når det er sagt kan du selvfølgelig klage - det kræver en meget saglig, objektiv og fagligt begrundet klage med udgangspunkt  , ´de kvaliteter, du mener opgaven har i forhold til den stilede opgave. Og så er det en god ide at ammenligne med de faglige mål  for de forskelige karakterniveau - de findes på nettet

 

Hvad din lærer mener, er sagen uvedkommende, ligesom din sædvanlige karakter er sagen uvedkommende -det er din præstatin til eksamen, der bestemmer

 

Med held og lykke


Svar #3
28. juni 2012 af placebo321 (Slettet)

#2

"Vær opmærksdom på, at det er to fremmede censorer, der har været enige." Dette er simpelthen ikke en garanti for, at deres bedømmelse er i orden. Censorer til de skriftlige prøver får et meget stort tekstmateriale, som de skal gennemlæse, og der kan være mange ydre faktorer, som påvirker deres bedømmelse. Hvis de får 200 stile, der skal bedømmes, så kan de ikke være lige dybdegående ved alle.

Det er ikke kun min lærer, der har gennemlæst stilen - hun har også præsenteret den for en uafhængig censor, som har givet mig medhold.

Men tak for dine inputs omend det ikke har hjulpet i nogen væsentlig grad, da de mangler konkret indhold.


Brugbart svar (4)

Svar #4
29. juni 2012 af JJ-cool (Slettet)

"Vær opmærksom på, at det er to fremmede censorer, der har været enige." Dette er simpelthen ikke en garanti for, at deres bedømmelse er i orden. Censorer til de skriftlige prøver får et meget stort tekstmateriale, som de skal gennemlæse, og der kan være mange ydre faktorer, som påvirker deres bedømmelse"

Drop det dert med, at censorer er uretfærdige. hvor har du dine informationer fra? Hvem har fortalt det? Med din mistillid til systemet, tror jeg aldrig, du vil tro, at du er blevet  retfærdigt  bedømt, med mindre der er tale om naturvidenskab med rigtigt/forkert ud fra helt konkrete objektive vurderinger.
Dansk er i høj grad også et spørgsmål om subjektiv vurdering samt erfaring - hvad er et godt referat? Hvad er en god og dækkende redegørelse osv
 

Prøv eventuelt at sammenligne din klasses eksamensgennemsnit med det gennemsnit, I har fået i årskarakterer - så kan du vurdere, om du har været udsat for to strammere af censorer. Nogle gange oplever man, at årskaraktererne ligger væsentligt over eksamenskaraktererne- du kan jo selv gætte nogle af årsagerne til dette

Når jeg ikke er mere konkret skyldes det, at jeg ikke har viden om din besvarelse. hvis du vil have mre konkrete input skal du sende mig din opgave her over pb, så skal jeg se den igennem og komme med min vurdering.

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. juli 2012 af klotte (Slettet)

Jeg er helt enig i ovenstående.

Har før oplevet klager- som elever laver fordi deres lærer opfordrer dem hertil. Du skal dog være opmærksom på at ministeriets fagfolk ofte er MEGET dygtige lærere, som stiller store krav til det de mener du BØR have lært.

Hvis du kan udelukke at din egen lærer ikke er nær så dygtig som andre faglærere- eller lærerens egen censorven - så synes jeg du skal klage. Men du skal vide at ministeriets fagfolk er strenge - og at du får en nyvurdering ( dvs du er ikke garanteret 7)

Jeg har fået en klage igennem ministeriet.Dog ikke over karrakteren. Der skal argumenteres udfra saglige faglige kriterier. Dette er meget vanskeligt med dansk som i høj grad også handler om personlig fortolkning og lidenskab for forskellige skrivemåder.

Synes du skal formulerer en klage og tænke dig godt om.

Held og lykke

 


Svar #6
04. juli 2012 af placebo321 (Slettet)

Jeg har lavet en klage og indleveret den til min rektor, som også er dansklærer. Hun siger, at min stil aldrig vil kunne få under 7. Hvis karakteren ændres til 10 eller 12, får jeg landets 5. bedste gennemsnit på 12,2 i stedet for 12,1

Jeg er naturvidenskabelig med Mat A, Fys A, Kemi A, så du skal ikke bekymre dig om min klages struktur. Den er metodisk, saglig og struktureret til fingerspidserne.

Mange tak

Jeg sender gladeligt min opgavebesvarelse med tilhørende klage, hvis der er nogen, der ønsker at læse det.


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. juli 2012 af klotte (Slettet)

Ja tak....send den gerne til mig :)

Tillykke med din flotte eksamen.

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
04. juli 2012 af zizoudona (Slettet)

Dette er lidt offtopic.

Men hvordan ved du, at du har fået landets 5. bedste gennemsnit? Og er det efter bonus (uddannelse indenfor 2 år)?

Og tillykke med dit flotte snit? Det er virkeligt skarpt!


Svar #9
04. juli 2012 af placebo321 (Slettet)

Nej, med bonus-koefficienten 1,08 har jeg 13,1. Journalisten fra Jyske Vestkysten, der ringede til mig og interviewede mig sagde, at jeg lå i top 10 - formentlig den 5. bedste. Jeg kan godt henvise til mit gymnasiums hjemmeside, hvis du ønsker et bevis for det.


Brugbart svar (0)

Svar #10
04. juli 2012 af zizoudona (Slettet)

Jeg kunne da godt tænke mig at se det. 

Jeg tror selvfølgelig på dig! Grunden til at jeg godt kunne tænke mig at se det, er blot fordi det er meget spændende.

Endnu en gang tillykke:).


Svar #11
04. juli 2012 af placebo321 (Slettet)

Jeg har sendt dig en besked med det


Brugbart svar (0)

Svar #12
05. juli 2012 af KlogeÅse

#6

En ombedømmelse kan resultere i en lavere karakter end den oprindelige.

Hvis din rektor siger noget andet, så har hun ikke læst den gældende eksamensbekendtgørelse ordentligt.

 


Brugbart svar (0)

Svar #13
05. juli 2012 af SYGNOK (Slettet)

En stil er en stil, og karakterer er - især i et humanistisk fag - subjektive vurderinger baseret på objektive kriterier.

Det vil sige, at du kan have skrevet en sproglig god, klog og indholdsrig stil, der dog ikke opfylder de faglige forventinger (objektive kriterier) i forhold til den opgave, som du valgte, og det vil give censor mulighed for at  give en lav karakter.

Som eksempel skrev jeg en eksamensstil i dansk, der gav 10, men som kun havde givet både 12 og 7, afhængigt af hvad censor lagde vægt på.

Man kunne holde imod den, at den var mindre tilgængelig for den uindviede (det skulle være en introducerende artikel), og at jeg i for lille grad forholdt mig til særteksten, der var et kedeligt naturalistisk specimen og ligegyldig for min overordnede (efter min mening mere interessante) pointe, men som ikke desto mindre så at sige var det overordnede forlæg for min opgave.

På den anden side kunne man fremhæve sprog og substans, samfundshistorisk, litteraturhistorisk, filosofisk og ideologisk perspektiveringsevne og litterær analyse som positive aspekter. Grunden til denne usikre situation var, at jeg egentlig ikke nødvendigvis udførte selve den erklærede opgave til 12, selvom min stil rummede alt muligt andet fornuftigt. -- der dog ikke som sådan arbejdede ud fra den centrale opgaveformulering.

Lige lidt hjælper det, at min skriftlige formidlingsevne utvivlsomt er langt over det forventede på gymnasialt niveau, og at jeg har tilstrækkelig viden til at forholde mig analytisk og kritisk til stof på universitetsniveau, der behandler kultur, litteratur og filosofi. Det betinger nemlig ikke i sig selv, at jeg automatisk fortjener at få 12 i alle mine humaniora-opgaver. Og det gør heller ikke det, at jeg fik 12 i andre opgaver.


Svar #14
05. juli 2012 af placebo321 (Slettet)

#12 Jeg og min rektor er klar over, at en omdømmelse kan føre til en lavere karakter i teorien. Dette vil dog ikke ske, da min stil ikke er til et 4-tal.


Svar #15
05. juli 2012 af placebo321 (Slettet)

Karakteren er lige blevet ændret til 10 har min rektor informeret mig om :)


Brugbart svar (0)

Svar #16
05. juli 2012 af klotte (Slettet)

tillykke :) har læst den den er god :)

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #17
05. juli 2012 af JSmaakjær (Slettet)

Du skal tænke på at eksamen afspejler hvad du kan på pågældende tidspunkt.. 


Brugbart svar (0)

Svar #18
05. juli 2012 af klotte (Slettet)

@ jSmaakjær....læs lige tråden.

 


Brugbart svar (0)

Svar #19
05. juli 2012 af SYGNOK (Slettet)

#15, #16

Hvor kan man læse stilen?


Brugbart svar (0)

Svar #20
06. juli 2012 af KlogeÅse

#15

Ministeriet har behandlet klagen på 2 dage; inkl. ombedømmelse?


Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.