Matematik

Tangent til cirkel

08. juli 2012 af cigi123 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har fået stillet følgende spørgsmål:

En cirkel har ligningen:

(x+4)2+(y-2)2=25

Punktet Q har x-koordinaten -1. Bestem en ligning for cirkeltangenten i Q

 

Håber der er nogen som kan hjælpe.


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. juli 2012 af nielsenHTX

a) start med at isolere y i cirkel ligningen. (husk 2 løsninger)

b) brug så tangentligningen på begge funktioner i punktet x=-1.

    1) find først f '(x) (husk igen begge funktioner)

    2) bestem f '(-1) (husk igen begge funktioner)

    3) bestem f (-1) (husk igen begge funktioner)

    4) indsæt i tangentligningen y=f '(x0)·(x-x0)+f(x0)

-----

implicit differentiation kan med fordel bruges hvis du har hørt om det

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
08. juli 2012 af peter lind

Lidt nemmere. Hvis du kalder centrum for cirklen for O er vektor OQ normalvektor til tangenten


Svar #3
08. juli 2012 af cigi123 (Slettet)

Tusind tak for hjælpen. Jeg har desværre ikke lært noget implicit differentiation.


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. juli 2012 af mathon

                  (x+4)2 + (y-2)2 = 25  

                  (-1+4)2 + (y-2)2 = 25

                  9 + (y-2)2 = 25

                  (y-2)2 = 16

                  y = 2±4

dvs
                 Q1 = (-1,-2)      Q2 = (-1,2)

                 

cirklen
                (x-c1)·(x-c1) + (y-c2)·(y-c2) = r2

har i Po = (xo,yo)
tangenten
                (xo-c1)·(x-c1) + (yo-c2)·(y-c2) = r2


 


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. juli 2012 af mathon

rettelsen af tast fejl

                  (x+4)2 + (y-2)2 = 25  

                  (-1+4)2 + (y-2)2 = 25

                  9 + (y-2)2 = 25

                  (y-2)2 = 16

                  y = 2±4

dvs
                 Q1 = (-1,-2)      Q2 = (-1,6)

                 

cirklen
                (x-c1)·(x-c1) + (y-c2)·(y-c2) = r2

har i Po = (xo,yo)
tangenten
                (xo-c1)·(x-c1) + (yo-c2)·(y-c2) = r2


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. juli 2012 af mathon

cirklen
               
(x+4)(x+4) + (y-2)(y-2) = 52

                        har i Q1 = (-1,-2)
                        tangenten
                                       (-1+4)(x+4) + (-2-2)(y-2) = 52

                                       y = (3/4)x - (5/4)

 

                        har i Q2 = (-1,6)
                        tangenten
                                       (-1+4)(x+4) + (6-2)(y-2) = 52

                                       y = -(3/4)x + (21/4)


Svar #7
09. juli 2012 af cigi123 (Slettet)

Endnu mere tak for hjælpen ;)

 


Skriv et svar til: Tangent til cirkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.