Matematik

Kontrol af et bevis

16. juli 2012 af Sheldorin (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej med jer alle,

Jeg har vedhæftet et bevis jeg har udført, og som jeg rigtig godt kunne tænke mig at få bekræftet, da jeg endnu er meget ny i den matematiske metode. På forhånd tak.

 

Vedhæftet fil: Bevis.docx

Svar #1
16. juli 2012 af Sheldorin (Slettet)

Jeg ser lige hurtigt at jeg har lavet en lille skrivefejl i beviset. Jeg har i den første del af beviset skrevet B i stedet for C, men jeg håber det fremgår at det bare er en skrivefejl og ikke en teknisk fejl ;)


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. juli 2012 af YesMe (Slettet)

Kan du evt gemme det som .png (et billede af dokumentet)?


Svar #3
16. juli 2012 af Sheldorin (Slettet)

Det ved jeg ikke lige hvordan jeg gør, men kan pdf bruges?


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. juli 2012 af YesMe (Slettet)

Selvfoelgelig.


Svar #5
17. juli 2012 af Sheldorin (Slettet)

Her er det :)

Vedhæftet fil:Bevis.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #6
17. juli 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man kan her bemærke analogien mellem mængdeoperationerne ∩ og ∪ og udsagnsoperatorerne ∧ og ∨ . Således er ligheden

A ∩ (B ∪C) = (A ∩ B) ∪ (A ∩ C)

helt analogt med udsagnet

p ∧ (q ∨ r) ⇔ (p ∧ q) ∨ (p ∧ r)

der jo kan vises ved at opstille sandhedstabeller :

p  q  r  |  p ∧ (q ∨ r)   |   (p ∧ q) ∨ (p ∧ r)
---------------------------------------------------------
s  s  s |         s              |                 s
s  s  f  |         s              |                 s
s  f  s  |         s              |                 s
s  f  f   |          f              |                 f
f  s  s  |         f               |                 f
f  s  f   |         f               |                 f
f  f  s   |         f               |                 f
f  f   f   |          f              |                 f


Svar #7
17. juli 2012 af Sheldorin (Slettet)

Ahh.. det var faktisk meget smart :)) Den havde jeg ikke lige tænkt på. Jeg skal dog lige i dette tilfælde bevise ligheden ved brug af det man kalder "element argument" som er det jeg har prøvet i mit bevis, så jeg er meget interesseret i at hører om beviset holder. Men din tilgang er ret smart, det gør det jo uden tvivl noget lettere :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. juli 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Man har så, for vilkårlige mængder A, B og C, og et element x, at

x ∈ A ∩ (B ∪C) ⇔

x ∈ A ∧ x ∈ (B ∪C) ⇔

x ∈ A ∧ (x ∈ B ∨ x ∈ C) ⇔

(x ∈ A ∧ x ∈ B) ∨ (x ∈ A ∧ x ∈ C) ⇔

x ∈(A ∩ B) ∨ x ∈(A ∩ C) ⇔

x ∈ (A ∩ B) ∪(A ∩ C) ,

hvor vi har benyttet ækvivalensen mellem udsagnene vist i #6. Heraf aflæses så mængdeligheden

A ∩ (B ∪C) = (A ∩ B) ∪(A ∩ C)


Svar #9
17. juli 2012 af Sheldorin (Slettet)

Det er vel i bund og grund også det jeg er kommet frem til, du bruger bare lidt mere elegant notation end jeg formår. Men det er vel kun halvdelen af beviset da det kun viser den venstre side er en delmængde af højre side? Ikke sandt?

Men det jeg har skrevet, kan det bruges som bevis? Jeg vil fremover prøve at benytte mig af din mere direkte notation, det skaber lidt overblik ;)


Svar #10
17. juli 2012 af Sheldorin (Slettet)

Arhh.. nej nu kan jeg godt se det selvfølgelig er et helt bevis fordi du henviser til sandhedstabellen. Men hvad siger du til mit bevis som ikke bruger sandshedstabeller?


Brugbart svar (0)

Svar #11
17. juli 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Dit bevis er i det store et brugbart bevis. Jeg forstår dog ikke, hvorfor der gås fra x ∈ (A∩B) til x ∈(A∩B)∪(A∩B) og tilsvarende for (A∩C) (linie 3 - 4 i "⊆"-delen). Dette forekommer at være et overflødigt skridt.


Svar #12
17. juli 2012 af Sheldorin (Slettet)

okay, det vil jeg lige kigge på, jeg kan ikke lige se det er overflødigt, men når du siger det er jeg sikker på det er rigtigt, jeg skal bare lige have kigget på det og rigtig forstå hvorfor det er overflødigt :) Mange tak for det ;)


Brugbart svar (0)

Svar #13
17. juli 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

For enhver mængde C gælder der trivielt, at C = C ∪C . Derfor er der ikke meget nyt indhold i at skrive

x ∈(A∩B) ⇒ x ∈(A∩B) ∪(A∩B)


Svar #14
17. juli 2012 af Sheldorin (Slettet)

Der er som sagt også sneget sig en lille fejl ind i mit bevis. Jeg troede bare du have kommet til at kopirere min fejl. Det der skulle stå var at hvis x er et element i (A∩B) så har vi at x er et element i (A∩B) U (A∩C). Jeg har bare kommet til at sætte et B ind i stedet for C ;)


Brugbart svar (0)

Svar #15
17. juli 2012 af Andersen11 (Slettet)

#14

Det giver så meget mere mening nu med den korrektion.


Svar #16
17. juli 2012 af Sheldorin (Slettet)

Super, det er jeg glad for :))


Svar #17
17. juli 2012 af Sheldorin (Slettet)

Og mange tak for din hjælp i øvrigt :)


Brugbart svar (0)

Svar #18
17. juli 2012 af Andersen11 (Slettet)

#17

Velbekomme da.


Skriv et svar til: Kontrol af et bevis

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.