Matematik
Integralregning
Hej!
Er der nogen der kan forklare mig, hvad der sker fra det understregede til det næste led?
∫(x-1)·cos(x) dx = (x-1)·sin(x)- ∫1·sin(x) dx
= (x-1)·sin(x)-1 ∫sin(x) dx
= (x-1)·sin(x)-(-cos(x))+c
= (x-1)·sin(x)+cos(x)+c
Synes nemlig ikke helt jeg kan gennemskue det.
På forhånd tak.
Svar #1
23. juli 2012 af Andersen11 (Slettet)
I 1. linie benyttes partiel integration. Dernæst benyttes, at -cos(x) er en stamfunktion til sin(x) .
Svar #3
23. juli 2012 af cre (Slettet)
Men hvorfor flytter man 1 ud foran integraltegnet i 1. linje, og hvor bliver det efterfølgende af i 2. linje?
Svar #4
23. juli 2012 af mathon
∫(x-1)·cos(x) dx = (x-1)·sin(x) - ∫1·sin(x) dx
∫(x-1)·cos(x) dx = ∫cos(x)·(x-1) dx = sin(x)·(x-1) - ∫ sin(x)·(x-1) ' dx =
sin(x)·(x-1) - ∫ sin(x)·1 dx = sin(x)·(x-1) - ∫ sin(x)dx =
sin(x)·(x-1) - (-cos(x) + c = sin(x)·(x-1) + cos(x) + c
Svar #5
23. juli 2012 af Andersen11 (Slettet)
#3
Der står en faktor 1 under integraltegnet for at vise, at funktionen (x-1) differentieres til funktionen 1 i den partielle integration. Man flytter det så uden for integralet, fordi 1 jo er en konstant, og man undlader så helt at skrive 1, da 1 som faktor i et produkt helt kan udelades.
Svar #6
23. juli 2012 af cre (Slettet)
Tak! Jeg tror, jeg forstår. Men lad os nu sige, at funktionen (x-1) i stedet hed (x2-1), så ville konstanten være 2 og ikke 1. Men 2 ville ikke forsvinde ligesom konstanten 1, når det bliver sat uden for integralet vel?
Svar #7
23. juli 2012 af Andersen11 (Slettet)
#6
Hvis der var tale om funktionen (x2-1), ville den i den partielle integration differentieres til 2x , og den sidste del at omskrivningen ville så blive
-∫ 2x·sin(x) dx ,
hvor man kunne sætte faktoren 2 uden for integralet. Men selvfølgelig kan man ikke smide en faktor 2 væk.
Svar #9
24. juli 2012 af mathon
"Men lad os nu sige, at funktionen (x-1) i stedet hed (x2-1), så ville"
∫(x2- 1)·cos(x) dx = ∫cos(x)·(x2- 1) dx = sin(x)·(x2- 1) - ∫ sin(x)·(x2- 1) ' dx =
sin(x)·(x2- 1) - ∫ sin(x)·2x dx = sin(x)·(x2-1) - 2·∫ x·sin(x)·x dx
hvor
∫sin(x)·xdx = -cos(x)·x - ∫-cos(x)·1dx = -cos(x)·x + sin(x)
så
∫(x2- 1)·cos(x) dx = sin(x)·(x2- 1) - ∫ sin(x)·2x dx = sin(x)·(x2-1) - 2·(-cos(x)·x + sin(x)) + c
∫(x2- 1)·cos(x) dx = (x2- 1)·sin(x) + 2x·cos(x) - 2·sin(x) + c
∫(x2- 1)·cos(x) dx = (x2- 3)·sin(x) + 2x·cos(x) + c
Skriv et svar til: Integralregning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
