Der er lige nu 1437 online.
Start Lektieforum Se video Test dig selv Opgaver
Opret spørgsmål

Matematik

Koordinatsæt til tanget2

28. juli 2012 af 
 - Niveau: A-niveau

givet er:

f(x) = 1/4*x^3 - x^2 - x + 4

har fundet f'(x) = 3/4*x^2 - 2x - 1

tangent1 og tangent 2 skærer punktet (-2,0) på grafen --> f(x) 

har fundet tangent 1's ligning => y = a*x +b => 0 = 6*-2 + 12

 

Hvad er metoden til at finde koordinatsættet til røringspunktet for tangent2?



Brugbart svar (0)
28. juli 2012 af 

Jeg tvivler på at du har forstået opgaven rigtig i hvert fald som du har formuleret den. Ligningen for en vilkårlig tangent til grafen for f(x) i (x0,f(x0) ) er y = f'(x0)*(x-x0) + f(x0). Det er givet at tangenterne går gennem (-2,0) så der skal gælde

0=f'(x0)*(-2-x0)+f(x0).

Dette giver en ligning til bestemmelse af x0. Af opgaven remgår det så at der er  2 løsninger. En indlysende løsning er x0=-2. Spørgsmålet er så om der ikke menes 2 andre løsninger



Brugbart svar (0)
29. juli 2012 af 

                             f '(xo) = (3/4)xo2 -2xo - 1

tangentligning:
                             y = f '(xo)·(x-xo) + f(xo)

                             y = ((3/4)xo2 -2xo - 1)·(x-xo) + f(xo)

   tangent1:    
                             y = ((3/4)·(-2)2 -2·(-2) - 1)·(x+2) + 0

                             y = 6x + 12


   tangent2:    
                             0 = ((3/4)xo2 - 2xo - 1)·(-2-xo) + f(xo)

                             0 = ((3/4)xo2 -2xo - 1)·(-2-xo) + (1/4)xo3 - xo2 - xo + 4    og   xo ≠ -2

                             0 = -(1/2)xo3 - (1/2)xo2 + 4xo + 6         xo ≠ -2

                             xo = 3

                             y = ((3/4)·32 - 2·3 - 1)·(x-3) + f(3)

                             y = -(1/4)x - (1/2)


Opret svar

Du skal være logget ind, for at oprette et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind. Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.