Matematik

krumning (calculus)

07. august 2012 af asddsaf (Slettet)

jeg vedhæfter spørgsmålet og har brug for hjælp til at løse opgaven. 

 


Svar #1
07. august 2012 af asddsaf (Slettet)

jeg har selv forsøgt at løse spørgsmålet ved brug af denne formel (som jeg vedhæfter)

men hvis jeg differentierer x(t) fås jo 0. så bliver tælleren jo 0? 

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
07. august 2012 af peter lind

x'(t) = 1. Desuden indgår der jo også y'(t)


Svar #3
07. august 2012 af asddsaf (Slettet)

hvis man differentierer en konstant fås der så ikke 0? 

y'(t) indgår også, men hvis x'(t) og den ganges med y'(t), så bliver hele tælleren jo 0. 

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
07. august 2012 af peter lind

Jo men x(t) er ikke en konstant. x(t) = t, x'(t) = 1 x''(t) = 0

Nu har jeg svaret ud fra den formel, du har opgivet og den angiver rent faktisk den inverse til krumningsradius. Så vidt jeg kan se af #3 mener du til tælleren i den brøk, du har angivet. Den kan godt blive 0, i hvilket tilfælde krumningsradius bliver uendelig. Det sker for eks. hvis du har en ret linje. I dit tilfælde sker det bare ikke. Tælleren bliver 1*cos(t) -0*(-sin(t))


Svar #5
07. august 2012 af asddsaf (Slettet)

men der står i opgaven at t = (3pi)/4


Brugbart svar (1)

Svar #6
07. august 2012 af peter lind

Hvilket så indsat giver κ = |cos(3π/4)((12+cos2(3π/4))3/2|


Svar #7
07. august 2012 af asddsaf (Slettet)

Jeg tror jeg er med, tak.


Brugbart svar (1)

Svar #8
07. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

Formlen i #1 er netop formlen til beregningen af krumningen κ , hvilket også er den størrelse, der ønskes beregnet i opgaven i #0. Indsætter man den forelagte parameterkurve

x(t) = t , y(t) = sin(t) ,

fås

κ(t) = | cos(t) / (1 + cos2(t))3/2 | ,

og dermed

κ(3π/4) = | cos(3π/4) / (1 + cos2(3π/4))3/2 |

              = | -(√2)/2 / (1 + (1/2))3/2 |

              = 2·√2 / (3·(√2)·(√3)) = (2/9)·√3


Svar #9
09. august 2012 af asddsaf (Slettet)

y(t) = sin(t) 

y'(t) = cos(t) 

y''(t) = -sin(t) 

så kan det vel ikke passe at tælleren er cos(t). 

 

 


Svar #10
09. august 2012 af asddsaf (Slettet)

jeg får det til

     k(3π/t) = (-sin(3π/t)) / (1+(cos(3π/t))2)3/2


Svar #11
09. august 2012 af asddsaf (Slettet)

Er der andre der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #12
09. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9, #10

Du har ret. Med x(1) = t, y(t) = sin(t), er

x'(t) = 1, x''(t) = 0

y'(t) = cos(t), y''(t) = -sin(t) .

Vi har da

κ(t) = | (x'(t)·y''(t) -x''(t)·y'(t)) / (x'(t)2 + y'(t)2)3/2 |

       = | -sin(t) / (1 + cos2(t))3/2 |


Svar #13
09. august 2012 af asddsaf (Slettet)

#12 

Tak for det, 

er det ok at man skriver det som svar og ikke regner videre derfra? 


Brugbart svar (0)

Svar #14
09. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Man skal jo så indsætte t = 3π/4 for at beregne κ(3π/4) , og da |cos(3π/4)| = |sin(3π/4)| , er resultatet i #8 stadig korrekt.


Svar #15
09. august 2012 af asddsaf (Slettet)

#14 Det var heldigt ;-)  

men er det ok at stoppe her, eller skal man regne videre som i #8 

k(3π/t) = (-sin(3π/t)) / (1+(cos(3π/t))2)3/2

 


Brugbart svar (0)

Svar #16
09. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#15

Jeg ved ikke, hvor du får 3π/t fra . Man finder først

κ(t) = | -sin(t) / (1 + cos2(t))3/2 | .

Man skal så beregne κ(3π/4) ved at indsætte t = 3π/4 i udtrykket for κ(t) , og den beregning skal man så gøre færdig, som vist i #8.


Svar #17
10. august 2012 af asddsaf (Slettet)

#16 

Det var en fejl fra min side af, mente self. 3pi/4. 

 


Svar #18
10. august 2012 af asddsaf (Slettet)

Det jeg mente var, hvis man ikke var sikker på at kunne regne videre fra fx dette punkt 

-(√2/2) / (1 + (1/2))3/2

om det så var fint at stoppe der, da det er en eksamen uden hjælpemidler.

 


Svar #19
10. august 2012 af asddsaf (Slettet)

I  #8 

ganger du både tælleren og nævneren med 4, men hvad med den negative fortegn i tælleren? 

Er det fordi der kræves et nummerisk værdi, at du ser bort fra det?

 

Kan du desuden forklare hvorfor 

2·√2 / (3·(√2)·(√3)) = (2/9)·√3

Hvorfor er det i nævneren 9? 

 


Brugbart svar (0)

Svar #20
10. august 2012 af peter lind

Der bruges at 1/kvrod(3) = kvrod(3)/3 (fås ved at gange i tæller og nævner med kvrod(3)). jeg ignorere alt i leddet med 2 i det følgende for at gøre det klarere. Der står så

1/(3*kvrod(3)) = (1/kvrod(3) )/3 = (kvrod(3)/3)/3 = kvrod(3)/9


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.