Dansk

novelle

27. august 2012 af sofphina123 (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej :-D er der nogen der ville rette min novelle for mig med at sætte koma og puktumer :-)

det er til i morgen :-D forsat en goddag ..

 

min mor er den bedste"


Hun kom hjem fra skolen og var inviteret til en fest klokken 18:00 sammen med hendes klasse. Hun kom hjem og kunne høre hendes mor og far råbte af hinaden.  Hun satte hendes taske på gulvet og løb ind til stuen og "hun siger hvorfor skændes i "hendes far "siger det kommer dig ikke ved gå nu op på dit værelse". hun gik op på sit værelse og var meget ked af det . Hun viste ikk hvad hun skulle gøre .Så kom hun i tanke om at ringe til sin kæreste  chrisstoffer og fortælle ham hvad der var sker der hjemme. Hun blev ved med at ringe men  christoffer tog den ikke . Hun besluttede sig at tage til festen og finde ham. Klokken var nu 17:50 og hun susede af sted uden hendes forældre vidste at hun tager til festen.Hun  kom ind til festen og så christoffer og en anden pige stod og dansede, imens alle folk kiggede på dem. Hun viste ikke hvad hun skulle gøre .Hun satte sig ned på stolen ved siden af en dreng .Som hun ikke kendte. Hun begyndte at græde imens drengen kiggede på hende . "Dregen spurgte hende er der noget galt  jeg kan hjælpe dig med "? "hun sagde nej det er bare....... min kæreste står og danser med en pige" drengen sagde er det din kæreste ".? "hun sagde ja det er min kæreste". og gik klokken var nu 00:00 og hun tog hjem. På vej hjem så hun masser af drenge som kiggede på hende. Drengene sagde til hende kom over til os kom over til os .Hun blev bange og løbte hjem. Da hun kom hjem var hendes forældre ikke hjemme. Hun tog telefonen og ringede  til sin mor mange gange ,men hendes mor tog ikke telefonen. Hun blev ved med at ringe til sin mor men hun tager ikke telefonen  Hun satte sig på senge kanten  og begyndte at græde. Klokken var nu 01:00 og hun kunne ikke falde i søvn. Hun kunne høre døren smække hun løb ude til døren. Hun kunne se at hendes far kom med en dame hun kiggede mærkeligt på hendes far og begyndte at græde ."Hun sagde far far hvor er mor "jamen lille skat din mor bor ikke længere her . Du har nu en anden mor som kan passe dig. Hun løb op på sin værelse og begyndte at græde. Klokken er nu mange og hun gik ned til stuen for at se hvad hendes far og damen lavede. De sover .Hun besluttede sig for at løbe hjemmefra selvom klokken var omring 03:00. Hun gik op på sit værelse for at pakke sine ting . Og gik udenfor. Drengene som hun mødte på vej hjem fra festen stod der stadigvæk.. Hun gik over til dem rystene. Hun sagde til dem er der nogen jeg må sove hjemme ved imens hun græd. En af drengene "sagde ja du må gerne sove hjemme hos mig". Hun tog med drengen hjem. Da hun kom ind kiggede hun omkring sig og "sagde du har et pænt hus" men bor du alene drengen "sagde ja jeg bor alene." drengen spurgte hvorfor løb du hjemmefra. Hun "sagde min mor og far skændes.".......... hun fortalte hele historien. til ham . Han sagde det er jeg ked af at høre og gav hende et knus. Og "sagde til hende  du må gerne bo hjemme hos mig hvis du vil  " hun nikkede og sagde ja jeg ville gerne blive hjemme hos dig til i morgen. Og so.
næste dag vågnede hun op . Og ser drengen var ved at lave morgenmad. hun kiggede på ham og "siger til ham det ser lækkeret ud "og satte sig ned. og spiste .Efter de havde spist siger hun til drengen må jeg gerne låne din mobil til at ringe til min far ? drengen siger ja det må du gerne. Hun fik snakket med sin far. Hun besluttede sig for at tage hjem til sin far. Drengen fulgte hende hjem Og så gik han hjem. Hun kom ind og så hendes far var i gang med at pakket alle tingene. Hun spørger hendes far hvor er det vi skal hen? "faren siger  vi skal flytte til københavn og smiler. Hun går op på sit værelse og pakker alle sine ting. og prøver at ringer til hendes mor men hun tager den ikke .. Hendes far råber er du ikke snart færdig? vi skal snart køre afsted. Hun går ned til bilen. Og sætter sig i bilen imen hun græder . Nu har de siddet i bilen i 3 timer og de ankommmer til deres nye hus i københavn. Hun går ned til deres nye hus fars kæreste siger dit værelse er der oppe og smiler! hun kigger mærkeligt på hende. og går op på sit værelseOg tager hendes mobil frem og ringer til sin mor igen  hendes mor  tager den ikke første gang og hun ringer igen og hun tager den. Mor mor jeg har ringet til dig mange gange men du tog ikke telefon. Hvor er du henne? jamen hvor er du henne hun siger  i københavn sammen med far og fars nye kæreste?. Fars nye kærste siger moren ja siger hun far har nok været mig utro det var nok derfor at han ville skilles.Mor jeg ville gerne bo sammen med dig  for jeg kan ikke lide fars nye kærste. kan du ikke komme og hente mig  siger hun . jo jeg kommer og henter dig  hvad er adressen siger moren .Hun for adreesen og aftaler med moren om om hvor de skal mødes Efter hun har siddet på værelse alene  i et par timer. hendes far råber maden er klar hun går ned til maden og sætter sig ned . Det banker på far og fars kæreste siger hvem mon komme nu ?  De åbner døren imens hun løber over til hendes mor og giver hende et knus jeg har savnet dig!  moren siger i får ikke lov til at beholde min datter siger moren, faren siger hun bliver her hun går ikke med dig. Nej jeg gider ikke bo sammen med dig far jeg vil med mor da du nu har fået dig en kæreste som du kan bo sammen med sige hun. faren kigger mærkeligt på hende og siger det er okay så gå. hun holder hendes mor i hånden og går ud til vejen
 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. august 2012 af pigen001 (Slettet)

Det kan da ikke være rigtigt, at du ikke har sat en eneste komma -.- Går du ikke i 8 klasse?

-Jeg vil gerne sætte komma, efter du selv har prøvet :-)


Svar #2
27. august 2012 af sofphina123 (Slettet)

jeg er ikke god til dig vi har  ikke haft så meget om det oppe på skolen derfor :-D


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. august 2012 af pigen001 (Slettet)

Har i heller ikke lært hvordan man sætter anførselstegn? 


Svar #4
27. august 2012 af sofphina123 (Slettet)

nej .


Svar #5
27. august 2012 af sofphina123 (Slettet)

er det da vigtigt man lære det :-D?


Brugbart svar (1)

Svar #6
27. august 2012 af Nilletøz (Slettet)

Dette hjælper måske ikke, siden din opgave er til i morgen.... 

 

Det er svært at sætte komma og punktum i din tekst uden at skulle ændre en del af dine formuleringer. Flere af dine sætninger giver heller ikke rigtig mening. Læs den op for dig selv. Der, hvor det er svært at sige uden at falde over ordene, skal du omformulere dig. 

Det, at hun er til fest, har intet at gøre med resten af historien lige umiddelbart, og det bør derfor ikke være med i en novelle. Hvis hun er over 12 år - hvilket man går ud fra, når hun tager til fest - så er det hende selv, der bestemmer, hvor hun vil bo, når forældrene skal skilles. Desuden giver det ikke mening, at forældrene står med en ja-nej-diskussion, hvor den ene bare siger 'okay' til sidst.

 

Du opfylder heller ikke det nok vigtigste genrekrav: Mindst et vendepunkt for hendes liv. Jo, en skilsmisse kan være et vendepunkt, men du får ikke beskrevet, hvordan den er det - blot at det sker. Det skal have tydelige konsekvenser for hovedpersonens måde at leve sit liv på. Din hovedperson skal indgå i en konflikt. Det kan godt være skilsmissen, men hovedpersonen i din historie lige nu er ikke den vigtige i skilsmissen. Hun skal være den aktive i din historie. Lige nu er hun en tilskuer til, at andre styre hendes liv, og hun er bare med. 

Der er så meget handling i din historie, at det er svært at holde styr på, hvad der sker, hvor det sker, og hvem, der er tilstede. Dine tider hjælper lidt, men det er noget, der typisk ses i historier for 4. klasse og nedefter. Du bør finde en anden måde at beskrive tiden på. I det hele taget burde du får flere beskrivelser med ind. Hvordan ser der ud? Hvad tænker hun? Hvad føler hun? Hvordan har hun det? 

 

Idéen med en skilsmisse og faderens nye kæreste, hun ikke kan lide, er god. Personligt ville jeg nok vende forløbet om. Jeg ville starte med, at hun bor hos faderen og den nye kæreste - forældrene er lige blevet skilt. En konflikt kan være jalousi, fordi faderen måske er mere interesseret i sin nye kærese, så der er ikke længere tid til, at hovedpersonen kan være fars pige. Når hun så på et tidpsunkt i historien tager til fest og ser sin kæreste med en anden, så bygger vi ovenpå den jalousi. Det kan lede til et had overfor mænd og være grunden til, at hun vælger at flytte hjem til sin mor. Slutningen kan f.eks. være 1) en dreng, der hjælper hende med flytningen og virker sød. Historien slutter åben, så vi får antydet, at drenge kan være okay. 2) Historien slutter med en pigeaften og en konklusion om, at man ikke behøver drenge for at have det godt. 


Brugbart svar (1)

Svar #7
27. august 2012 af pigen001 (Slettet)

Jeg har rettet en smule at teksten, og synes du selv skal prøve ! Det ligner ikke, at du har læst den igennem, efter du var færdig. Du går i 8 klasse, synes det er ret underligt at i ikke har lært komma og punktum!

 Her er de fejl du bliver ved med at lave:

Det hedder ikke hun satte hendes takse, for det er jo ikke andres taske eller en anden piges taske, derfor skal du skrive " hun satte sin taske" & jeg vil nok bruge lagde sin taske ;)

Du blander også meget rundt på Nutid & Datid

Det hedder heller ikke viste men Vidste.
Viste = Noget man viser
Vidste= noget man ved.

Brug de her to links til at lærer hvordan man sætter komma & punktum  - http://www.vildbabel.dk/articles.php?lng=da&pg=54

anførselstegn- http://www.syntaksis.dk/script/site/page.asp?artid=105

 

Da hun kom hjem fra skole, kom hun i tanke om at hun var inviteret til fest kl. 18.00,  og hele klassen skulle med. Mens hun tænkte, kunne høre hendes mor og far råbte ad hinanden.  Hun lagde sin taske på gulvet, og løb ind til stuen. ”Hvorfor skændes i? ”spurgte hun. ”Det kommer ikke dig ved! ” sagde faren rasende. ”Gå op på dit værelse” begyndte han så at råbe efter. Lang som gik hun gik op på sit værelse, og var meget ked af det. Hun vidste ikke hvad hun skulle gøre. Så kom hun i tanke om,  at hun skulle ringe til sin kæreste  Chrisstoffer. Hun skulle fortælle ham hvad der var sket der hjemme. Hun blev ved med at ringe, men Christoffer tog den ikke. Hun besluttede sig at tage til festen og finde ham der. Klokken var nu 17:50 og hun susede af sted uden hendes forældre vidste at hun ville tage  til festen.  Nu var hun der. Hun kiggede omkring for at finde Christoffer, men så så hun at ham. Han dansede med en anden pige, mens alle folk kiggede på dem. Hun vidste ikke hvad hun skulle gøre. Hun satte sig ned på stolen ved siden af en dreng, som hun ikke kendte. Hun begyndte langsom  at græde, mens drengen kiggede på hende . Drengen spurgte hende, ”Er der noget galt. Kan  jeg hjælpe dig med noget ?” Hun sagde ”Nej det er bare, ”Hun tog en dyb indånding og så på Christopher, så sagde hun  ”Min kæreste danser med en anden pige. Drengen spurgte ”Er det din kæreste?”
 

 

Hvornår skal den afleveres?


Svar #8
27. august 2012 af sofphina123 (Slettet)

ej tusind tak :-* jeg skal aflevere  den i morgen :-D


Brugbart svar (1)

Svar #9
27. august 2012 af pigen001 (Slettet)

Hov, der er stadig nogle fejl, i den stykke tekst jeg har kigget på.  Og ja, det er vigtigt, at kunne sætte komma !

 

 

 

Så lidt :-)


Svar #10
27. august 2012 af sofphina123 (Slettet)

jeg synes den lyder bedre da du rettede på den mange tak :-D

ville du gerne hjælpe mig med resten af teksten .....

jeg tro ikke jeg kan blive færdig da den skal afleveres i morgen ?


Brugbart svar (0)

Svar #11
27. august 2012 af pigen001 (Slettet)

Jeg vil gerne hjælpe dig med den, men du skal altså selv prøve først. Jeg er ret sikker på, at du selv godt kan. :-)

 


Svar #12
27. august 2012 af sofphina123 (Slettet)

hvor er du sød jeg kan prøve , kan jeg så godt sende den til dig som bedsked så du kan se på den :-D


Brugbart svar (0)

Svar #13
27. august 2012 af Sarah45 (Slettet)

Jeg synes du skal prøve at gøre det mere detaljeret. F.eks. Hun satte hendes taske på gulvet. Det begyndte at knage da hun satte den på gulvet, fordi alle hendes tunge bøger lå i der. Gud , hvor var det hårdt med alle de bøger, hvorfor skal det med at gå i skole også være hårdt. Det kunne lige så godt have været let, men sådan er verden. Husk nu at argumentere, og være detaljeret, fordi ellers er det ligesom bare at læse skallen , men fyldet er der ikke. Gå mere ind i dybden, og giv begrundelser , og prøv at gøre novellen spænde, og lad der ske noget dramatisk/ voldsomt i konflikten , fordi det er det , hvor højdepunktet er , og  det er det er , hvad kan man sige, det vigtigste. Og gør den lidt kort , fordi det er en anelse alt for langt , og husk det vigtigste!!


Brugbart svar (0)

Svar #14
27. august 2012 af pigen001 (Slettet)

Jeg kigger den igennem senere. Hvad tid kan jeg senes sende den tilbage?

 


Svar #15
27. august 2012 af sofphina123 (Slettet)

kan du godt sende den ved 19:30 :-D

tusind tak !


Brugbart svar (0)

Svar #16
27. august 2012 af pigen001 (Slettet)

Tror det bliver lidt senere. Men skal nok inden kl. 20

Har nemlig også selv lektier :-)


Svar #17
27. august 2012 af sofphina123 (Slettet)

det er bare iorden :-*!


Brugbart svar (0)

Svar #18
27. august 2012 af pigen001 (Slettet)

Færdig! Har sendt i besked :-)

 


Brugbart svar (0)

Svar #19
28. august 2012 af rakijovic

Tja, Sofia, habibti....at kunne korrekt dansk har sjældent, hvis nogensinde, været førsteprioritet i en vis samfundsgruppe...

- - -

Vriendelikheid is net sinisme wat 'n jol gekry het! ◄ |||| ► Ljubaznost je samo cinizam što je dobio piće! ◄ ||||

► Prietenia este doar cinism care a băut puțin alcool ! 


Skriv et svar til: novelle

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.