Der er lige nu 1676 online.
Start Lektieforum Se video Test dig selv Opgaver
Opret spørgsmål

Matematik

Et enkel opgave, eller hvad

30. august 2012 af 
 - Niveau: C-niveau

Hej alle

Jeg er stødt på en andengrads opgave som jeg ikke kan få løst, er der nogle der kan hjælpe !!

x+√(5x+10)=8

Hvordan får jeg løst denne ligning med den ubekendte som en toleddet størrelse under rodtegn

 

 

Studieportalen.dk anbefaler:
Dansk
Hentet af 36



Brugbart svar (0)
30. august 2012 af 

Træk x fra på hver side til

√(5x+10) = 8-x

Kvadrer hver side og løs den fremkomne 2.-gradsligning i x med de to betingelser

5x + 10 ≥ 0 og 8 - x ≥ 0, dvs -2 ≤ x ≤ 8



30. august 2012 af 

Hej

Tak for dit svar

Jeg kan stadig ikke finde ud af at løse denne opgave

den skulle kunne reduceres til   x^2-21x+54=0, hvor x=3 og x=18, hvor x=18 er en falsk rod

Kunne du vise mig hvordan man kan reducere den oprindelige ligning til ovenstående ?

På forhånd tak

2plus2



Brugbart svar (1)
30. august 2012 af 

 

              x + √(5x+10) = 8       x≥-2                          subtraher x på begge sider

              √(5x+10) = (8-x)       -2≤x≤8                       kvadrer på begge sider

              (√(5x+10))2 = (8-x)2

              5x + 10 = 64 - 16x + x2

              x2 - 21x + 54 = 0      -2≤x≤8

                  x = 3

             



30. august 2012 af 

Hej mathon

Tak for dit svar

Jeg havde glemt reglen om "kvadratet på en 2-leddet størrelse"

M.V.H.

2plus2


Opret svar

Du skal være logget ind, for at oprette et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind. Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.