Der er lige nu 1588 online.
Start Lektieforum Se video Test dig selv Opgaver
Opret spørgsmål

Matematik

Gør rede for

06. september 2012 af 
 - Niveau: Videregående

Hvordan kan man gøre rede for, at 1/3 = 0,33.....3..... ?

Hvad er den endelige og uendelige decimal brøk?

Studieportalen.dk anbefaler:



Brugbart svar (1)
06. september 2012 af 

Prøv "manuelt" at udregne 1/3: Det giver 0,3, 3*3 giver 9, subtaher, 1 til rest, træk et 0 ned, divider igen......

Du vil således intuitivt se, at rækken af efterfølgende 3-taller bliver uendelig.

Omvendt kan du vise, at 0,33*3 = 0,99.  0,3333*3 = 0,9999, osv. Undeligt mange 9-taller kan afrundes til 1, med uendeligt mange 9-taller, med uendelig lille afrundingsfejl.



Brugbart svar (1)
06. september 2012 af 

Hvis man kalder x = 0,333333333....... , ser man, at

10x = 3,33333333333....

hvorfor 10x - x = 9x = 3,33333333333.... - 0,333333333333.... = 3 , så

9x = 3 , eller

x = 3/9 = 1/3


Opret svar

Du skal være logget ind, for at oprette et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind. Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.