Fysik

Elastisk og uelastisk stød - haster

14. september 2012 af yamaharacing (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg skal udlede flg.

ELASTISK STØD:

Ekin1,efter / Ekin1,før = (m- m2)2/(m+ m2)2

Ekin 2,efter / Ekin1,før = (4*m1*m2)/(m+ m2)2

UELASTISK STØD:

Ekin,efter / Ekin,før = m2 / (m+ m2)

 

Jeg er helt stock...!

 

u1 : vogn 1s hastighed før stødet

u2 : vogn 2s hastighed før stødet

v1 : vogn 1s hastighed efter stødet

v2 : vogn 2s hastighed efter stødet

m1 : vogn 1s masse 

m2 : vogn 2s masse

 

Tak på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Benyt, at den samlede impuls er bevaret før og efter stødet, og at

1) elastisk stød: den samlede kinetiske energi er bevaret før og efter stødet

2) i et uelastisk stød er den samlede kinetiske energi ikke bevaret.

Opstil ligningerne som vektorligninger, eller som ligninger, hvor hastigheder regnes med fortegn.


Svar #2
15. september 2012 af yamaharacing (Slettet)

Elastisk stød:

vi ved at

1/2⋅m_1⋅u_1^2+1/2⋅m_2⋅ v_1^2=1/2⋅m_1⋅u_2^2+1/2⋅m_2⋅v_2^2

samt 

m_1⋅u_1+m_2⋅v_1=m_1⋅u_2+m_2⋅v_2

Hvordan skal jeg komme videre?

Frem til

Ekin1,efter / Ekin1,før = (m1 - m2)2/(m1 + m2)2

Ekin 2,efter / Ekin1,før = (4*m1*m2)/(m1 + m2)2


Svar #3
15. september 2012 af yamaharacing (Slettet)

Hov

mener selvfølgelig

1/2⋅m_1⋅u_1^2+1/2⋅m_2⋅ u_2^2=1/2⋅m_1⋅v_1^2+1/2⋅m_2⋅v_2^2

og

m_1⋅u_1+m_2⋅u_2=m_1⋅v_1+m_2⋅v_2


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2, #3

Din notation er ret uigennemskuelig.

For et elastisk stød, hvor bevægelsen foregår lineært, har vi

Kinetisk energi: Ekin1,før + Ekin2,før = Ekin1,efter + Ekin2,efter , eller

                             (1/2)m1u12 + (1/2)m2u22 = (1/2)m1v12 + (1/2)m2v22

Impuls: m1u1 + m2u2 = m1v1 + m2v2

Af ligningerne fås

m1·(u12 - v12) = m2·(v22 - u22) , og

m1(u1 - v1) = m2(v2 - u2) , hvoraf man får

u1 + v1 = u2 + v2 , og

u1 - v1 = (m2/m1)·(v2 - u2) ,dvs, vi har

u1 - u2 = v2 - v1 , og

m1u1 + m2u2 = m1v1 + m2v2 , så man får

v1 = [(m1-m2)u1 + 2m2u2] / (m1+m2)

v2 = [2m1u1 + (m2-m1)u2] / (m1+m2)

 

 


Svar #5
15. september 2012 af yamaharacing (Slettet)

Ja, så langt er jeg kommet. Men hvordan kommer jeg frem til

ELASTISK STØD:

Ekin1,efter / Ekin1,før = (m1 - m2)2/(m1 + m2)2

Ekin 2,efter / Ekin1,før = (4*m1*m2)/(m1 + m2)2


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Det kan man kun vise, hvis man yderligere antager, at u2 = 0 . Det vil være en fordel at formulere hele opgaven, så vi ikke skal gætte os frem.


Svar #7
15. september 2012 af yamaharacing (Slettet)

#6

Vis mig hvordan jeg kommer frem til

Ekin1,efter / Ekin1,før = (m1 - m2)2/(m1 + m2)2

Ekin 2,efter / Ekin1,før = (4*m1*m2)/(m1 + m2)2

u2 var 0 i vores forsøg.

Jeg kan ikke selv gennemskue udledningen.

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Hvis u2 = 0, har man jo så af #4, at

v1 = [(m1 - m2)/(m1 + m2)]·u1 , og

v2 = [2m1/(m1 + m2)]·u1

Det er så ganske ligetil at beregne

Ekin1,efter = (1/2)m1·v12 = (1/2)m1· [(m1 - m2)/(m1 + m2)]2·u12

og så dividere det med

Ekin1,før = (1/2)m1·u12

hvorved det ønskede resultat fremkommer.

Tilsvarende beregnes

Ekin2,efter = (1/2)m2·v22 = (1/2)m2· [2m1/(m1 + m2)]2·u12

der ved division med Ekin1,før giver det ønskede resultat.

 

 


Skriv et svar til: Elastisk og uelastisk stød - haster

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.