Kemi

hjælp haster !!! reaktionskinetik

07. november 2012 af Lillozz (Slettet)

Opgave 3

Tert-butylchlorid reagerer med vand og danner tert-butylalkohol i en reaktion med 1. ordens kinetik.

C4H9Cl + H2O → C4H9OH + HCl

Der måles følgende datasæt for reaktionen:

t / s:                 [C4H9Cl] / M :

0,0                  0,1000

50,0                0,0905

100,0              0,0820

200,0              0,0671

300,0              0,0549

500,0              0,0368

800,0              0,0200

1) Skitsér et plot, der viser, at reaktionen forløber med 1. ordens kinetik. Ved en skitse forstås et plot, hvor det tydeligt er markeret, hvad der afbildes mod hvad, hvor der er aksetitler på akserne, og hvor det er vist, hvordan den resulterende kurve ser ud.

2) Opskriv hastighedsudtrykket og beregn hastighedskonstanten (husk enhed).


3) Hvor lang tid vil der gå, inden der er under 1% tilbage af den oprindelige mængde C4H9Cl?

 

 

Jeg har lavet det to første opagver, men jeg kan ikke finde ud af den sidste opg. Nogen der vil hjælpe?


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. november 2012 af HansAndersen86 (Slettet)

til t=0 har du 0,1 M C4H9Cl.

til t=? har du 1 % ==> (1/100)*0,1 = 0,001 M

Du har fundet et funktionsudtryk på dit datasæt, hvor du kan indsætte 0,001 M istedet for y og finde x, som er tiden.

 

Jeg håber det hjælper.


Svar #2
07. november 2012 af Lillozz (Slettet)

Tak for hjælpen


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. november 2012 af sss_nnn (Slettet)

det forstår jeg ikke helt, kan I ikke lige fortælle mig hvordan I løser den?


Brugbart svar (1)

Svar #4
07. november 2012 af HansAndersen86 (Slettet)

Når du starter forsøget så er tiden ikke sat i gang og derfor må t være 0. Ved det tidspunkt må du have startkoncentrationen på de 0,1 M.

Nu bliver der spurgt til hvor lang tid der går inden koncentrationen falder til 1 %. 1 % af startkoncentrationen, forstås. Så det vil altså sige 0,001 M (som regnet ovenfor).

Hvis du så har løst de to andre opgaver som de skal løses, vil du have plottet -ΔC/Δt mod t og fået en hældning på en tendenslinie.

Der sætter du nu de 0,001 M ind istedet for y og isolerer for x. Når du har fundet værdien af x, har du fundet værdien af t.

Hvis du ikke har løst de to første opgaver, så bliver det svært at løse den sidste opgave.

 

Jeg håber det hjælper.


Brugbart svar (1)

Svar #5
07. november 2012 af sss_nnn (Slettet)

Ok tak prøver lige at løse dem

Brugbart svar (1)

Svar #6
09. november 2012 af LektieEksperten (Slettet)

 

Skal H2O indgå i hastighedsudtrykket? 

 

Jeg kan nemlig ikke finde eksempler på 1. ordens, hvor der indgår 2 reaktanter, for så er integralet jo ikke: 

 

[A](t) = -kt + ln[A]

hvis der derudover skal være tale om 1. ordens kinematik, så må H2O's orden, hvis den skal indgå være 0. 


Skriv et svar til: hjælp haster !!! reaktionskinetik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.