Historie

Historiebegreber

19. november 2012 af Male6561 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej, er der nogen som kan nogle begreber fra Historie omkring analyse og vurdering af kilder?

evt. også lidt metode, det skal bruges i min vurdering af et skønlitterært værk set som historisk kilde.

 


Brugbart svar (2)

Svar #1
20. november 2012 af semaj (Slettet)

Hvis man tager udgangspunkt i at beskrive et særligt forløb, eller en historisk hændelse, vil man vurderer kilden efter om det er en første, anden eller tredjehåndskilde. Dvs. har personen selv oplevet hændelsen - var han selv til stede - eller har han fået det fortalt af andre personer, der var tættere på begivenheden. Endvidere, vil man vurderer personens udsagn efter det tidspunkt kilden er nedskrevet i forhold til den begivenhed den beretter om. Er kilden skrevet 20 år efter, at den historiske begivenhed indtræf, så er den mere usikker. Endvidere bør man også vurdere om personen, der beretter om begivenheden i kilden, kan have nogle "skjulte" interesser, lyver, eller undlade vigtige dele af hændelsesforløbet for egen vindings skyld.

Alt dette er sædvanligvis mindre relevant, hvis du benytter et skønlitterært værk som kilde. Her vel man ofte lede efter almene tidstypiske tendenser i det skrevne. For eksempel fremstillingen af kønsroller, race, nationale fællesskaber, religion, kultur, politik, ideer, forestillinger osv. Til dette kan det være fordelagtigt at benytte sig af en såkaldt "induktiv" metode. Dvs. at du tager udgangspunkt i nogle citater i romanen, der beskriver det du vil undersøge. Med udgangspunkt i citatet, kan du herefter brede historien ud på et mere generelt niveau. Dvs. at referer til viden der ligger uden for romanens indhold, ved f.eks. at læse et mere generelt historisk værk, om den tid (kontekst) din roman er skrevet i.
Lad os nu antage, at du ønsker at undersøge, hvordan Jøder fremstilles i roman fra starten af 1900tallet.  Så vil du finde et citat, hvor jødernes beskrives på en særlig måde. Der efter vil du ved hjælp af et historisk værk, beskrive den bredere sammenhæng bag citatet; at jøderne i stigende grad blev diskrimineret og at det generelt var tilladt at være fjendtlig overfor dem, i de europæiske samfund. Du vel måske finde frem til at romanen abonnerer på en særlig national forestilling, der ikke kan rumme fremmede kulturer osv.

Håber du kan bruge det til noget.
Held og Lykke


Svar #2
20. november 2012 af Male6561 (Slettet)

Hej, ja det er super godt det der, mange tak! :D


Skriv et svar til: Historiebegreber

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.