Fysik

Coulombs lov

09. januar 2013 af zuku (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej studieportalen.

Jeg har fået en afleveringsopgave med Coulombs lov, men jeg forstår den ikke.

I denne øvelse ser vi på Coulombs lov, som angiver kraften mellem to elektriske ladninger. vi betegner de to genstandes ladninger med q1 og q2. hvis afstanden mellem de to genstande er r, kan Coulombs lov skrives på denne måde:

F = kC * (q1*q2)/(r^2)

Her er F størrelsen af kraften, hvormed de to genstande påvirker hinanden. kraften F kaldes coulumbkraften, og konstanten kC kaldes coulumbkonstanten. værdien af kC er eksperimentelt bestemt til:

kC = 8,99*10^9 (N*m^2)/(C^2)

b) Elektronen bevæger sig i en banekurve, hvor middelafstanden til protoner er r= 5,29 * 10^-11 m. Beregn coulombkraften mellem protonen og elektronen i et hydrogenatom, idet det antages, at afstanden mellem protonen og elektronen er r.

Mvh. Signe.


Brugbart svar (2)

Svar #1
09. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Benyt Coulombs lov til at beregne kraften mellem to ladede elementarpartikler i den nævnte afstand. For q1 og q2 benyttes elementarladningen |qe| .


Svar #2
09. januar 2013 af zuku (Slettet)

Det var netop den der forvoldte mig mest problemer, idet jeg ikke kan se hvad q1 og q2 skal være? :-)


Brugbart svar (2)

Svar #3
09. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Som nævnt har en proton og en elektron hver en ladning, hvis størrelse er lig med elementarladningen.


Svar #4
09. januar 2013 af zuku (Slettet)

Skal jeg opløfte den med ^2?


Brugbart svar (2)

Svar #5
09. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Du skal indsætte de relevante værdier i Coulombs lov. Der indgår produktet af q1 og q2. Da |q1| = |q2|, er så

|q1·q2| = qe2


Brugbart svar (3)

Svar #6
09. januar 2013 af mathon

se

Vedhæftet fil:beregning_4.doc

Svar #7
14. januar 2013 af zuku (Slettet)

Tusind tak for hjælpen, den sætter jeg virkelig pris på!
Jeg har lige endnu et spørgsmål, til opgave C

Opgave C: Da protonen og elektronen begge har masse, tiltrækker de også hinanden med en gravitationenkraft FG. Når afstanden mellem protonen og elektronen er r, er størrelsen af gravitationskraften FG = 3,63*10-47N.
Beregn forholdet mellem coulomb kraften og gravitationskraften på elektronen.

Hvordan gør jeg dette?


Svar #8
14. januar 2013 af zuku (Slettet)

Jeg har nu fundet ud af at jeg skal bruge denne formel F=G*(m1*m2)/kg2

Hvordan finder jeg ud af med M1 og M2 er?


Svar #9
14. januar 2013 af zuku (Slettet)

#6 Nu har jeg regnet dette ud flere gange, men jeg får hele tiden resultatet til at være 27,22055361N?


Brugbart svar (1)

Svar #10
14. januar 2013 af mathon

 

                       forholdet mellem coulomb kraften og gravitationskraften på elektronen

                                               f = (82,44·10-9 N) / (3,63·10-47N) = 2,27·1039


Brugbart svar (1)

Svar #11
14. januar 2013 af mathon

gravitationskraften

                                               mp•me                                               (1,67260·10-27 kg)•(9,10939·10-31 kg)
                                   F = G --------- =  (6,67259·10-11 N·m2/kg2) • ---------------------------------------------- =
                                                   r2                                                                      (5,29·10-11 m)2

 

                                                                                                                                             3,63·10-47 N


Svar #12
14. januar 2013 af zuku (Slettet)

Svar #11 forstår jeg ikke helt :-)

Svar #13
14. januar 2013 af zuku (Slettet)

Jeg sad og så på den på mobilen, nu hvor jeg sidder ved computeren, kan jeg sagtens se hvad det er  - så bare ignore svar #12 :-)

Men jeg forstår stadig ikke hvordan i har fået det resultat i har i #6? I det min lommeregner siger noget andet (se #9).


Brugbart svar (1)

Svar #14
14. januar 2013 af mathon

 

                   ...det er sikkert et spørgsmål om korrekt brug af parenteser


Svar #15
14. januar 2013 af zuku (Slettet)

Jeg synes ellers mine parenteser er på plads, det er derfor jeg undre mig :-)


Brugbart svar (0)

Svar #16
12. august 2017 af Amalie1234324

Hey. Har et spørgsmål til opg b, hvorfor er 1,602*10-19 sat i anden


Skriv et svar til: Coulombs lov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.