Matematik

Kombinatorik/sandsynlighedsregning

01. februar 2013 af placebo321 (Slettet)

1. En pose indeholder 2 hvide og 2 sorte kugler. En anden pose indeholder 2 hvide og 4 sorte.
A. Hvis én kugle udtages af hver pose, hvad er da sandsynligheden for at de 2 kugler vil være af
samme farve?
B. Hvis én af poserne udtages tilfældigt, og én kugle tages op af den, hvad er da sandsynligheden for
at det bliver en hvid kugle?

 

Jeg har lavet denne opgave vha. sandsynlighedsregning og får

A til 50 %

B til 5/12 svarende til 41,6 %

 

Min ven siger han har løst den vha. kombinatorik og tælletræer, men jeg kan ikke helt se, hvordan det kan gøres. Kan nogle give et bud på dette?


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. februar 2013 af 123434 (Slettet)

Et bud:

A.

1 pose: 2 hvide+2 sort

2 pose:2 hvide+4 sorte

Sort/sort:1/2*4/6=1/3

Hvid/hvid=1/2*1/3=1/6

Samlet:1/3+1/6=1/2

 

B:1/2+2/6=1/6

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. februar 2013 af SuneChr

# 0

Det er en interessant opgave, du dér lægger ud. Men jeg   t ø v e r   med et kvalificeret bud på dens håndtering.

Del A er klar nok.

Er nysgerrig omkring B. Hvordan er du eller din ven kommet frem til  5/12  ? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. februar 2013 af jnl123

B:

Hvis vi antager at der er lige stor sandsynlighed for at vælge den ene pose som den anden (50/50), så er der følgende sandsynlighed for at trække en hvid:

1/2*2/4 + 1/2*2/6 = 5/12


Svar #4
01. februar 2013 af placebo321 (Slettet)

#2

Der er 0,5 sandsynlighed for at trække en kugle for den ene pose. Jeg regner sandsynligheden for at trække en hvid for hhv. den ene og den anden pose og summerer sandsynlighederne op og får 5/12 ligesom #3 angiver.

Kan man bruge kombinatorik til løsning af opgaven?

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. februar 2013 af jnl123

fra wikipedia:

Kombinatorik er en matematisk disciplin, hvor man studerer, på hvor mange måder et sæt af elementer fra forskellige grupper kan sættes sammen. Har man fx 3 forretter, 8 hovedretter og 5 desserter, hvor mange forskellige menuer kan man så sætte sammen? Det er spørgsmål som dette, kombinatorikken kan besvare.

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. februar 2013 af SuneChr

# 3 og 4    Tak. Det er klart nok. Det er selvfølgelig de to ekstra sorte i den anden pose, der trækker sandsynligheden ned under det halve. Pludselig kan man blive overmandet af tvivlen, ligesom i Monty Hall-problemet.


Svar #7
01. februar 2013 af placebo321 (Slettet)

Så kombinatorik kan ikke bruges til at besvare dette?


Brugbart svar (0)

Svar #8
02. februar 2013 af jnl123

nej, det her er sandsynligheds-regning


Skriv et svar til: Kombinatorik/sandsynlighedsregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.