Samfundsfag

Social kontrol og social sanktion

03. februar 2013 af MathiasJH (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg sidder med følgende to spørgsmål i samfundsfag, som jeg ikke kan finde noget svar på. Er der nogen der kan hjælpe og evt. forklare mig hvad de to udtryk betyder?

1. Hvad er social kontrol?

2. Hvad er en social sanktion?


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. februar 2013 af SuneChr

Social kontrol er foranstaltninger, en myndighed kan udøve overfor borgere, der modtager offentlige ydelser. For at modtage offentlige ydelser skal man opfylde et større sæt af krav. Er der mistanke om omgåelse af disse krav, kan myndigheden kontrollere forholdene og i tilfælde af bedrageri, fra borgerens side, sanktionere, med krav om tilbagebetaling eller politianmeldelse.


Brugbart svar (1)

Svar #2
19. april 2014 af 123434

Går lidt an på sammenhængen

Formelle normer: love, som er nedskrevet. F.eks. at man ikke må slå sine børn, at man ikke må køre beruset, at man ikke må stjæle i butikker osv.

Uformelle normer:er ikke skrevet ned.Dog forventer ens medmennesker, at man følger de uformelle normer. Kunne f.eks. være at man spiser med knive og gaffel, og ikke fingrene. At man taler pænt til andre, at man siger hej, når man møder, nogen man kender. At man rækker hånden op, når man vil sige noget i klassen osv.

Hvis vi bryder de formelle normer/lovene i det danske samfund, kan vi straffes med bøde eller fængsel. Hvis man slår sine børn, kan man komme i fængsel

Afvigelse fra de uformelle normer kan være at man bliver udsat for mobning eller udelukket fra det sociale fællesskab. 

Sanktioner knytter sig til både de uformelle og formelle normer. Sanktioner kan være negative i form af straf, men også positive i form af belønning. Overtrædelse af samfundets formelle regler, f.eks. at man slår et andet menneske ihjel, resulterer i negativ sanktion i form af lang fængselsstraf. Hvis personer opfylder samfundets forventninger, kan det være forbundet med positive sanktioner. Den dygtige gymnasieelev har f.eks. mulighed for en lang række studier, som de "almindelige" elever ikke har. 

Social kontrol er de ting, som gør, at det enkelte individ føler sig "motiveret" eller "tvunget" til at følge traditioner og normer, som gælder i gruppen i samfundet. 

Normer og sanktioner hører under det, man udtryk, man kalder for den sociale kontrol. Den sociale kontrol gælder i familien, i skolen, på arbejdspladsen, i grupperne/fællesskaberne. Social kontrol går ud på, at mennesker tilpasser sig. Hvis individer ikke følger de definerte normer om opførsel eller væremåde, så ødelægger de forventningen, om hvad det vil sige at have en normal adfærd. Folk, som bryder de uformelle normer, vil oftest stemples som sociale afvigere. 

Den sociale kontrol kontroller individet til at opføre sig på en bestemt måde, så det ikke bliver stemplet eller udstødt. 


Skriv et svar til: Social kontrol og social sanktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.