Matematik

Udled en formel for længden af en korde i en cirkel - HJÆLP

14. marts 2013 af Okayokaydu (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej
Jeg sidder med en aflevering, hvor jeg er meget i tvivl om, hvordan jeg skal udlede en formel for længden af en korde i en cirkel. Kan det passe at man skal bruge cosinusrelationen? Jeg vedhæfter lige billdet af opgaven. 
På forhånd tak for hjælpen!
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. marts 2013 af mathon

 

 

 

 

1.

tegn V's vinkelhalveringslinje som tillige er højde og median i den ligebenede trekant.

     ved figurbetragtning ser du,
     at

                      k
                     --- = r•sin(V/2)
                      2
hvoraf

                      k = 2•r•sin(V/2)


                        
                          
 

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
14. marts 2013 af NejTilSvampe

Cosinusrelationen ville være oplagt, idet at du kender de to hosliggende sider til centervinkelen og gerne vil opnå den modliggende side.


Brugbart svar (2)

Svar #3
14. marts 2013 af mathon

2.

                      k = 2•r•sin(180º/2) = 2•r•sin(90º) = 2r = d

 

3.

                      r = 2•r•sin(V/2)

                      sin(V/2) = (1/2)

                      V/2 = 30º

                      V = 60º


               


Svar #4
14. marts 2013 af Okayokaydu (Slettet)

Tak for svar, men hvorfor er det sin(V/2)?
Man kan ikke sige at k^2 = r^2+r^2-2*r*r*cos(V), hvoraf k bliver √r^2+r^2-2*r*r*cos(V)? 


Brugbart svar (1)

Svar #5
14. marts 2013 af SuneChr

# 0

Spørgsmål 3 kan man, uden at anvende formel, ræsonnere sig til, idet vi har en ligesidet trekant, og i en sådan er alle vinkler 60o .


Brugbart svar (1)

Svar #6
14. marts 2013 af mathon

eller

                                        k2 = 2•r2 • (1 - cos(V)) = 2•r2 • (2•sin2(V/2)) = (2•r•sin(V/2))2
hvoraf
                                        k = 2•r•sin(V/2)

 


......................................................
          
             cos(V) = 1 - 2•sin2(V/2)
hvoraf
             1 - cos(V) = 2•sin2(V/2)

        


Svar #7
14. marts 2013 af Okayokaydu (Slettet)

Men hvorfor divideres vinklen i 2? 


Brugbart svar (1)

Svar #8
14. marts 2013 af mathon

for at kunne bruge
                                  elementær sinus-beregning i en retvinklet trekant


Skriv et svar til: Udled en formel for længden af en korde i en cirkel - HJÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.