Fysik

Magnetisme og magnetfelter

29. marts 2013 af kapper1764 (Slettet)
Hej alle :-) hvis man har en meget stærk magnet, og man "spærrer den inde" i en metalboks, fordi man ikke vil have et magnetfelt udenfor boksen, vil magneten så miste sin styrke, fx i enderne og i siderne, pga. den ikke kan slippe sit magnetfelt fuldt ud. Eller vil magnetfeltet indrette sig efter forholdene og beholde sin styrke ? Tak på forhånd :-)

Brugbart svar (1)

Svar #1
29. marts 2013 af peter lind

Hvis metalboksen kan danne magnetiske feldter for eks. hvis det er jern vil det påvirke boksen så den bliver magnetisk. Magnetfeldtet vil så "slippe ud" i din fortolkning. Kan boksen ikke påvirkes af feldtet vil det naturligvis også "slippe ud"


Svar #2
29. marts 2013 af kapper1764 (Slettet)

Jeg var inde på en hjemmeside: http://www.coolmagnetman.com/magshield.htm , hvor de beskriver, at man kan spærre et magnetfelt inde, så det ikke påvirker sine omgivelser. Mit spørgsmål er, om det er vil påvirke magnetfeltets styrke ?

Brugbart svar (1)

Svar #3
29. marts 2013 af peter lind

Man kan afskærme med superledende stoffer som helium. For at bruge dem skal man ned på få grader over  det absolutte 0 punkt. Det sidste jeg har hørt lå omkring 20º K. Jeg vil nu ikke tro man kan afskærme komplet med jern eller stål. Hvad der sker i den forbindelse er højst komplekst. Jeg tror du skal prøve at spørge hesch. Han ved mere om det praktiske end jeg gør.


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. december 2014 af hesch (Slettet)

Jeg "faldt over" denne gamle tråd.

#0:  Magneten vil ikke miste sin "styrke", hvad angår H-feltet med enheden A/m. Den forbliver intakt ved indespærringen.

Men B-feltet i magnetens ender med enheden Tesla, og dermed fluxen med enheden Weber, vil jo øges, fordi den relative permeabilitet, μr , i magnetens omgivelser vil øges. B-feltet i umiddelbar nærhed af magnetens sider, vil derimod svækkes, fordi feltet "vælger" at gå gennem boksens sider, i stedet for langs magneten.

Hvor meget B-felt, der slipper ud af boksen, afhænger af boksens geometri. Sådanne magnetfelter har det jo med at forløbe i bløde buer, og hvis boksen har et skarpt hjørne, skal det nok passe, at magnetfeltet "skærer hjørnet af" og stritter lidt udenfor lige før og lige efter hjørnet.

Hvor meget magnetfelt, der "makroskopisk" set slipper ud af boksen, kan vurderes ud fra netop μr i boksens jern ≈ 1000. Altså magnetfeltet vil 1000 gange hellere forløbe i jernet end udenfor. Boksvæggene skal være tykke, så jernet ikke går i mætning. For ellers mister boksen sin afskærmende virkning totalt.


Skriv et svar til: Magnetisme og magnetfelter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.