Biologi

protonmotoriske kraft

30. marts 2013 af BikB (Slettet)

Beskriv den protonmotoriske kraft og hvordan denne opretholdes.  Hvilken betydning har den for cellens energiniveau?


Brugbart svar (1)

Svar #1
31. marts 2013 af exutu (Slettet)

Ved du hvordan pmf dannes (i henholdsvis dyre- og planteceller)? Jeg kan give dig en hint ved at sige at det er den vigtigste energikilde for længerevarende energi-dannelse.


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. oktober 2016 af Arkimedesanton

Den protonmotoriske kraft er den proces der foregår i cellernes mitokondrier, nærmere i den indre membran mellem mitokondriernes matrix og intermembranrummet. 

Den protonmotoriske kraft dannes af den elektrontransport, som overføres mellem de forskellige proteinkomplekser i respirationskæden. Det er organiseret på sådan en måde, at elektronerne overføres til et kompleks med højere og højere affinitet for elektroner(højere reduktionspotentiale), og derfor er hver elektronoverførsel til og med ilt, som den sidste elektronacceptor energetisk favorabelt og frigiver energi. Denne energifrigivelse bruges til at drive den aktive transport af protoner fra matrix til intermembranrummet. 

For hver 4 proton der går ud, dannes der 1 ATP. Disse protoner vil med deres ladning og stigende koncentration skabe en elektrokemisk gradient. Denne er drivkraften for ATP-syntesen, for som vi ved vil de forsøge og udjævne den gradient der er ved at strømme tilbage til Matrix. Dette er den protonmotoriske kraft. 

Selve den protonmotoriske kraft afhænger naturligvis af ilt og oxiderede coenzymer. Samt en rigelig forekomst af ADP+P, som er bundet til dimeren. Det er tilstedeværelsen af ADP, der regulerer protonflowet, da protonkanalen kun står åbent, når det er bundet til dimereren i L-konformation.


Skriv et svar til: protonmotoriske kraft

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.