Fysik

Elektrisk køletaske

10. april 2013 af yamaharacing (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opgave 4 b

http://www.uvm.dk/Uddannelser-og-dagtilbud/Gymnasiale-uddannelser/Proever-og-eksamen/Skriftlige-opgavesaet/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF12/Proever%20og%20eksamen/120529%201stx121_FYS_A.ashx

Det er noget med tangenten til punktet t=2000? Kan ikke helt gennemskue det!

Punkterne har jeg aflæst som følger....:

0 22,2
500 19,5
1000 17,7
1500 16,2
2000 15,5
2500 14,8
3000 14,2
3500 14
4000 13,8
4500 13,6
5000 13,4
5500 13,2
6000 13,0


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. april 2013 af PedoPandaPropaganda (Slettet)

du differentier vel bare fundne funktion og indsætter 2000 på t's plads? =)


Svar #2
10. april 2013 af yamaharacing (Slettet)

Uddyb, tak. 

Hvordan beskriver jeg Pmodtaget?


Svar #3
10. april 2013 af yamaharacing (Slettet)

Kan følgende passe?

0.0013 K/s er tangentens hældning i t=2000.

Pkøl=0.0013 K/s⋅2.4  kJ/K≈3.1 W


Pmodtaget=Pinput-Pkøl=18 W-3.1 W=14.9 W


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. april 2013 af hesch (Slettet)

Hvis den tegnede graf er det eneste du har som udgangspunkt, må du tegne en tangent til grafen til t = 2000s.

Ud fra dennes hældning ( målt i Kº/s ) og ud fra oplysningen om, at køletasken med indhold har en varmekapacitet = 2,4kJ/Kº kan du beregne Pfjernet - Pmodtaget(2000)  til tiden t=2000.

Du står nu med een ligning med to ubekendte ( Pfjernet og Pmodtaget(2000) ), men heldigvis kan du lave den samme beregning til tiden t=0  (tegn tangent osv. ).

Til tiden t=0 har køletasken samme temperatur som omgivelserne, og Pmodtaget(0) må derfor være = 0, til dette tidspunkt. Men ligningen: Pfjernet - Pmodtaget(0) gælder stadig.

Du har nu to ligninger med to ubekendte, og du kan således bestemme disse.


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. april 2013 af hesch (Slettet)

#3:  Nej.  Hvis Pmodtaget > Pkøl  bliver tasken jo varmere og varmere.


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. april 2013 af hesch (Slettet)

#3:  Du har  stillet ligningen forkert op. Den må hedde:

Pkøl - Pmodtaget = 3,1W         ( 3,36W finder jeg nu, men pyt )

Pmodtaget = Pkøl - 3,1W  = 18W - 3,1W = 14,9W

Nå, ja. Resultatet bliver det samme, det var denne  Pkøl = 3,1W, der forvirrede. Jeg opfatter Pkøl = 18W.    :)


Svar #7
10. april 2013 af yamaharacing (Slettet)

Så er vi enige! :)

Takker!


Svar #8
10. april 2013 af yamaharacing (Slettet)

Vent, når jeg nu tænker over det, er de 3.1 W så ikke svaret?

De 18.0 W er jo køleboksens effekt ved 2000 s, og de 14.9 W er den den effekt, der reelt køler?

Sprøgsmålet er jo "Med hvilken effekt modtager køletasken varme fra omgivelserne til tiden t = 2000 s efter starten?"


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. april 2013 af hesch (Slettet)

De minus 3,1W er forskellen mellem Ptilført - Pafgivet  alias  Pmodtaget - Pkøl.

Derfor:

Pmodtaget - Pkøl = -3,1W ,      Pkøl = 18W

Pmodtaget = Pkøl - 3,1W

Pmodtaget = 14,9W


Svar #10
10. april 2013 af yamaharacing (Slettet)

Nu har jeg lavet en skitse: 

Giver det mening?


Brugbart svar (0)

Svar #11
10. april 2013 af hesch (Slettet)

Nej,  På din tegning er Pkøl =  12V * 4,2A  = 50,4W.

Kølelegemet ( måske et Peltier-element ) har så en virkningsgrad = 0,357 , således at:

Pfjern = 50,4W * 0,357 = 18W.  Dette er så effekten som køleelementet smider ud af tasken.

Tasken varmes så samtidig op udefra af omgivelser med:   Pmodtaget = 14,9W.  Dermed:

Pmodtaget - Pfjern = 14,9W - 18W = -3,1W.

Disse -3,1W  afkøler tasken som helhed, fordi Pfjern > Pmodtaget.  ( Blå pil skal være lidt bredere end rød pil ).

Der er et problem med valget af navne, og det er vist her det går galt.

Pkøl på tegningen burde hedde Pel.   Pfjern burde hedde Pkøl.  Pmodtaget burde hedde Pvarm.

Hvis du vil have Pel med på tegningen, skal du lige sætte en virkningsgrad = 0,357 mellem Pel og Pkøl.


Skriv et svar til: Elektrisk køletaske

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.