Fysik

Kinematik for et frit fald

29. april 2013 af mahdi0123 (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej jeg har kinematik for et frit fald og jeg tænkte om der var nogle af jer som kunne fortælle kort hvad man skal skrive i  ens teori afsnit da der ikke står noget i min bog eller forsøgsvejledningen.


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. april 2013 af dikkelmikkel (Slettet)

Kun tyngdekraften virker, der er altså ingen friktion og energien er bevaret.

så accelerationen a = -g  => v = -gt+v0 => s = -1/2gt^2 +v0t+s0


Svar #2
29. april 2013 af mahdi0123 (Slettet)

skal jeg så kun fokuser på accelerationen


Brugbart svar (1)

Svar #3
29. april 2013 af dikkelmikkel (Slettet)

Nej, du kan da også fokusere på energien, men kinematik er vel at beskrive bevægelse.

Du kunne altså også skrive at mgh+1/2mv^2 = k altså k er en konstant,

dvs for en partikel "sluppet" med v0 = 0 fra højden h konverterer en potentiel energi mgh til en energi 1/2mv^2

hvis nul-potentialet(energien) er ved jorden, og derfor er slutfarten givet ved ligningen

mgh = 1/2mv^2 <=> gh = 1/2v^2 <=>  v = +-√ ( 2gh) hvor fortegnet kommer fra din definition af koordinatsystem.

edit:

forresten kan du også skrive at accelerationen kommer fra newtons 2. lov

ma = -mg <=> a = -g


Svar #4
29. april 2013 af mahdi0123 (Slettet)

tak mikkel det var meget hjælpfuldt.


Brugbart svar (1)

Svar #5
29. april 2013 af dikkelmikkel (Slettet)

Så lidt :)


Brugbart svar (1)

Svar #6
29. april 2013 af mathon

         regnes tyngdekraftens retning for positiv
dvs
                      a = g
haves
                      v = vo + g • t

                      s = (1/2) • g • t2 + vo • t + so

                      Δs = (1/2) • g • t2 + vo • t  = ((v + vo) / 2) • t

                      2 • a • Δs = v2 - vo2
 

      Emek = (1/2) • m • v2 + m • g • h       som er konstant

                   (1/2) • m • v12 + m • g • h1 = (1/2) • m • v22 + m • g • h2

                   (1/2) • v12 + g • h1 = (1/2) • v22 + g • h2

                    v12 + 2g • h1 = v22 + 2g • h2

                    v22 - v12 = 2g • Δh

i øverste stilling
er
                   v1 = 0 og h1 = H

i jordniveau
er
                   v2 = vmax og h2 = 0

hvoraf
                    vmax2 - 0 = 2g • H

             vmax = √(2 • g • H)    


Svar #7
29. april 2013 af mahdi0123 (Slettet)

mathon det forstår jeg ikke lige helt kan du forklarer det simpler


Brugbart svar (0)

Svar #8
29. april 2013 af mathon

 

         Du må medskrive og forstå.


Skriv et svar til: Kinematik for et frit fald

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.